Ranskassa kolmen kuukauden poikkeustila

Ranskan parlamentti on hyväksynyt kolmen kuukauden poikkeustilan. Ylähuone äänesti poikkeustilan jatkamisen puolesta perjantaina ja alahuone torstaina.

Poikkeustilan aikana poliisi voi tehdä kotietsintöjä ilman oikeuden lupaa ja kantaa asetta virka-aikojen ulkopuolella. Lisäksi turvallisuusuhkaksi epäillyt henkilöt on mahdollista asettaa kotiarestiin. Viranomaiset voivat myös sulkea internetsivuja.

Syyttäjä puolestaan ilmoitti perjantaina, että poliisioperaatiossa aiemmin tällä viikolla Saint-Denis'n lähiössä kuoli yhteensä kolme ihmistä. Aiemmin oli vahvistettu kahden ihmisen kuolema.

Tutkijat selvittävät edelleen kolmannen epäillyn sukupuolta ja henkilöllisyyttä.

Sen sijaan syyttäjän mukaan operaatiossa kuollut nainen oli 26-vuotias Hasna Aitboulahcen. Hänen passinsa löydettiin alueelta. Jo aiemmin on vahvistettu Pariisin terrori-iskujen pääsuunnittelijaksi epäillyn Abdelhamid Abaaoudin kuolema.

Perjantai-iltana uutistoimisto AFP kertoi poliisilähteeseen viitaten, ettei Hasna Aitboulahcen räjäyttänyt itseään, kuten aiemmin on uskottu. Sen sijaan itsemurhapommittaja olisi lähteen mukaan ollutkin mies.

Hollande kiitti Marokkoa avusta

Ranskan presidentti Francois Hollande kiitti perjantaina Marokon kuningasta "tuloksia tuoneesta avusta" viime viikolla tapahtuneiden terrori-iskujen jälkeen. 

Marokkolaiset ja ranskalaiset lähteet kertoivat uutistoimisto Reutersille Marokon antaneen elintärkeitä tietoja, jotka johtivat terrori-iskujen pääsuunnittelijaksi epäillyn Abdelhamid Abaaoud olinpaikkaan Saint-Denis'n lähiössä keskiviikkona.

Marokkolaiset turvallisuuslähteet kertoivat niin ikään perjantaina, että Abdelhamid Abaaoudin nuorempi veli pidätettiin Marokossa viime kuussa. Pidätys tehtiin, kun veli oli saapunut isänsä kotikaupunkiin Agadiriin Marokon lounaisosassa.

Marokon turvallisuuslähteiden mukaan veli on ollut pidätettynä noin kuukauden. Vielä ei tiedetä, miksi hän matkusti Marokkoon ja onko hänellä yhteyksiä terroristisoluun Euroopassa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja