Ranskan ja Yhdysvaltain suhteet horjuvat Irak-kriisin vuoksi

Amerikkalaisasiantuntijat pitävät Ranskan asennoitumista Irakin kriisiin vahingollisena Ranskan ja Yhdysvaltain suhteille.

Ranskan ulkoministeri Dominique de Villepin sanoi eilisen Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powellin puheen jälkeen, että se antoi vahvistusta asetarkastusten jatkamisen tärkeydelle. De Villepin toisti uudelleen Ranskan kannan siitä, että sodan tulee olla viimeinen vaihtoehto. Hän kuitenkin kertoi olevansa huolestunut tiedoista, joiden mukaan Irak pystyisi tuottamaan kemiallisia aseita, mm. isorokkovirusta.

Uutistoimisto Reutersin mukaan keskeiset amerikkalaisviranomaiset ovat hermostuneet Ranskan vastahakoisuuteen ja pitävät maata "vanhana Eurooppana". -Ranska on tottakai Yhdysvaltain liittolainen, mutta ei enää samalla tavalla kuin joskus aiemmin, totesi Richard Perle, Puolustusministeriön johtava virkamies.

Ranskan kielteisen kannan sotatoimiin arvellaan amerikkalaispiireissä johtavan pitkäaikaisiin seurauksiin. -Yhdysvallat ei tule antamaan pian Ranskalle anteeksi. Tämä on hyvin riskialtis strategia, arvioi Kenneth Pollack, äskettäin ilmestyneen Irakin sotaa käsittelevän kirjan tekijä ja entinen CIA:n analyytikko.

Jotkut asiantuntijat ovat arvioineet de Villepinin lausunnon viittaavan siihen suuntaan, että Ranska alkaisi vähitellen luopua sodanvastaisuudestaan. - De Villepin ei rajannut voimankäytön mahdollisuutta pois ja puhui tiukemmin kuin aiemmin, konservatiivikommentaattori William Kristol sanoi.

(MTV3-Reuters)

(Huomenta Suomi 06.02.2003)

Vaikka Venäjä pitää ulkoministeri Powellin eilistä esitystä YK:ssa vakuuttavana, haluaa se asetarkastusten jatkuvan.

(Huomenta Suomi 06.02.2003)

Tohtori Pekka Visuri arvioi, ettei ulkoministeri Powellin esitys tuonut ilmi mitään oleellisen uutta.

(Huomenta Suomi 06.02.2003)

Lue myös:

    Uusimmat