Ranskan entinen presidentti Nicolas Sarkozy joutumassa oikeuteen laittomasta vaalirahoituksesta – käytti hämäyksenä valelaskuja

Ranskan entinen presidentti Nicolas Sarkozy on saamassa rikossyytteen laittomasta vaalirahoituksesta. Maan perustuslakineuvosto on torjunut Sarkozyn vetoomuksen, jonka mukaan oikeudenkäynti olisi perusteeton.

Syyttäjien mukaan Sarkozy käytti epäonnistuneeseen presidentinvaalikampanjaansa 43 miljoonaa euroa vuonna 2012, kun lain sallima maksimisumma Ranskassa on 22,5 miljoonaa. Heidän mukaansa Sarkozy käytti sumutuksessaan valelaskuja.

Sarkozy on syyttänyt rahoitusrikoksesta pr-firma Bygmalionin johtoa, joka on myös syytteessä. Puolustuksen mukaan Sarkozy on jo maksanut sakot enimmäissumman ylityksestä.

Perustuslakineuvosto kuitenkin totesi, että sakot koskivat vain runsaan 360 000 euron ylitystä ja ne maksettiin ennen tietoa valelaskuista ja Bygmalion-kuviosta.

Sarkozy vetäytyi politiikasta toissa vuonna hävittyään esivaalit tasavaltalaispuolueen presidenttiehdokkuudesta.

Sarkozysta on tulossa toinen Ranskan entinen presidentti, joka joutuu oikeuteen vastaamaan teoistaan sitten viidennen tasavallan perustamisen vuonna 1958. Vuonna 2011 Jacques Chirac sai tuomion kavalluksesta ja julkisten rahojen väärinkäytöstä. Tuomio koski aikaa, jolloin hän toimi Pariisin pormestarina.

Juttua täydennetty kello 17.25.

Lue myös:

    Uusimmat