Mainos

Ranskalaistytön hi-virus pysynyt lepotilassa 12 vuotta ilman lääkkeitä

18-vuotias hiv:tä sairastava ranskalaisnainen on pärjännyt 12 vuotta ilman lääkehoitoa, kirjoittaa BBC. Virus on pysynyt ei-aktiivisena senkin jälkeen, kun naisen lääkehoito lopetettiin.

Vuonna 1996 syntynyt nainen sai hiv-tartunnan äidiltään joko raskauden loppuvaiheessa tai synnytyksessä.

Kolmen kuukauden ikäisenä vauvalle alettiin antaa neljää antiretroviraalista lääkettä. Tytön perhe päätti kuitenkin lopettaa lääkityksen, kun tyttö oli täyttämässä kuusi vuotta.

Nainen kantaa edelleen virusta, mutta se ei näytä monistuvan hänen soluissaan. Lääkäreiden mukaan tilanne voi kuitenkin vielä muuttua. 

– On todennäköistä, että virus on ollut lepotilassa niin kauan, koska hän sai yhdistelmän antiretroviraaleja lääkkeitä niin pian tartunnan jälkeen, pariisilaisen Pasteur-instituutin tutkija Asier Saez-Cirion kommentoi BBC:lle.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun lapsen hi-virus on pysynyt näin kauan lepotilassa. Tutkijoiden mukaan tytön tapaus on vahva todiste ainakin siitä, että hiv-lääkitys kannattaa aloittaa niin pian kuin mahdollista tartunnan jälkeen. 

Kaksi vuotta sitten nuori amerikkalaistyttö, joka tunnetaan Mississippi-vauvana, vaikutti parantuneen HIV:stä. Kaksi vuotta lääkehoidon lopettamisen jälkeen tytöllä todettiin kuitenkin jälleen hi-virusta.

Asiantuntijoiden mukaan tarvitaan lisää tutkimuksia sen selvittämiseksi, miksi joillain potilailla virus pysyy kontrollissa lääkehoidon lopettamisen jälkeenkin. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.