Mainos

Ranskalaiset uurnille – Macron selkeä suosikki

Ranskalaiset äänestävät tänään presidentinvaalien toisella kierroksella. Vastakkain ovat keskustalaisen En Marche -liikkeen ehdokas Emmanuel Macron ja äärioikeistolaisen Kansallisen rintaman Marine Le Pen. Macronin on ennakoitu voittavan vaalit selvästi.

Macronin etumatka Le Peniin oli viimeisissä mielipidemittauksissa selvä, noin 20 prosenttiyksikköä. Viime viikon viimeinen vaaliväittelykään ei Le Penin asemia parantanut, sillä Macronin arveltiin pärjänneen siinä huimasti paremmin kuin Le Pen.

Le Penin mahdollisuudet piilevät siinä, että nukkuvien äänestäjien määrä saattaa jäädä suureksi. Suuri nukkuvien äänestäjien joukko haittaisi erityisesti Macronia, jonka mahdollisissa äänestäjissä on vähemmän aitoja tukijoita kuin Le Penillä. Jos jopa viidesosa äänioikeutetuista jää tänään kotiin, Le Penillä voisi olla teoreettinen mahdollisuus tasoittaa peli.

Vaalien ensimmäisellä kierroksella Macron sai 24 prosenttia äänistä, kun taas Le Penin äänisaalis oli runsaat 21 prosenttia. Skandaalien ryvettämä konservatiivien Francois Fillon sai 20 prosenttia ja laitavasemmiston Jean-Luc Melenchon 19,5.

Vaikuttaako tietovuoto?

Toinen vaaleihin vaikuttava seikka voi olla lauantain vastaisena yönä paljastunut suuri tietovuoto, jossa tuhansittain Macronin kampanjaväen asiakirjoja vuodettiin nettiin.

Kampanjaväen lausunnon mukaan kaikki vuodetut asiakirjat ovat laillisia ja todistavat kampanjan toimineen normaalisti. Samalla he varoittivat, että vuodon takana olevat tahot olivat sekoittaneet väärennettyjä dokumentteja oikeiden kanssa epäilysten ja valheellisten väitteiden levittämiseksi.

Nettiin vuodetut asiakirjat varastettiin kampanjan mukaan tietomurrossa muutama viikko sitten. Hakkeroinnin kerrotaan kohdistuneen useiden ihmisten henkilökohtaisiin ja työsähköposteihin. Tiimin mukaan Macronin En Marche on koko kampanjan ajan ollut vastaavanlaisten voimakkaiden ja toistuvien yritysten kohteena.

Ranskan presidentti Francois Hollande kertoi eilen viranomaisten selvittävän tarkasti, ketkä ovat vuodon takana.

Vaalihuoneistot aukeavat aamuyhdeksältä ja sulkeutuvat illalla kello 21 Suomen aikaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.