Räksyttääkö koirasi kaikelle? Victoria Stilwell neuvoo, miten ratkaiset ongelman

Lähes jokainen kerrostaloasuja kuulee joskus naapurin koiran haukkuvan, mutta miksi jotkut koirat tuntuvat haukkuvan kaikelle?

Postimies käytävässä? Hau, hau hau. Naapuri tuli kotiin? Hau, hau hau. Koira näkee sinut rappukäytävässä? Hau, hau hau!

Lähes jokainen kerrostaloasuja kuulee joskus naapurin koiran valppaan äänimerkin, mutta miksi koira haukkuu kaikelle?

– Kutsun näitä koiria hypervalppaiksi. Tällaiset koirat eivät voi rentoutua. Mikä tahansa uusi asia ympäristössä – uusi ääni, ihminen tai eläin – on liikaa koiralle, jolloin se reagoi haukkumalla, Victoria Stilwell kuvaa.

Stilwell on kirjoittanut useita koirankoulutusoppaita, ja hän on ohjelmien Isännän ja koiran käytöskoulu ja Isännän ja koiran käytöskoulu Amerikassa tähti.

Yhdistä vieraat herkkuihin

Haukkumisongelmastakin voi päästä eroon. Aluksi on tärkeää selvittää, miksi naapurin koira haukkuu. Onko koira peloissaan, vai suojeleeko se reviiriään?

Seuraavaksi alkaa uuden käytöksen opetteleminen. Koiraa ei sätitä, sillä rankaisemalla ei etene mihinkään.

– Näytän koiralle, että kun sinä lähestyt, annat samalla herkkuja ja koiran suosikkilelun. Vähän ajan kuluttua koira jo odottaa sinua! Stilwell kuvaa.

Jos koira haukkuu vieraita, heidän kanssaan toimitaan samoin. Ovikellon soidessa tapahtuu ihania asioita: koira saa lelun tai herkkuja. 

Tuloksia voi näkyä hetkessä, tai pidemmän ajan kuluttua.

– Joskus oppiminen käy nopeasti, joskus se vie pidempään. Jokainen koira on yksilö.

Miksi koira alkaa vahtia?

Jotkut koirat ovat vieraille mielin kielin niin kauan kun isäntäväki on kotona. Jos perheen vanhemmat lähtevät ulos, koiran käytös muuttuu: se vahtii ja komentelee vierasta.

Stilwellin mukaan tällainen käytös ei ole normaalia. Jos vanhemmat eivät ole kotona, koira saattaa tuntea, että sen täytyy ottaa heidän paikkansa talon tai lasten suojelijana.

– Koiran täytyy saada vieraasta lisää kokemuksia, niin, ettei lapsia tarvitse suojella häneltä. Mene perheen kanssa kävelylle, niin, että koira näkee sinut positiivisena asiana. Jos koira käyttäytyy uhkaavasti, se täytyy viedä toiseen huoneeseen, kun olet paikalla, jotta se ei pääse harjoittelemaan tällaista käytöstä jatkuvasti.

Etenkin ensimmäisen koiran ja niin sanotun ongelmakoiran kouluttamiseen on hyvä hankkia apua ammattitaitoiselta koirankouluttajalta. Huomioi, että "eläintenkouluttaja" on ammatillinen tutkinto, joten valitsethan koulutetun ammattilaisen!

Mitä tehdä, kun koira hyppii päälle?


Lue myös:

    Uusimmat