Rakentajien on syytä varautua hyvissä ajoin tulevaan ilmastonmuutokseen. Tutkijat pitävät todennäköisenä, että keskilämpötila nousee Suomessa neljä astetta lähimmän sadan vuoden aikana. Rakennukset suunnitellaan 50-100 vuoden käyttöikää varten.
Ilmastonmuutoksen hyviä ja huonoja seurauksia pohdittiin keskiviikkona asiantuntijaseminaarissa Valtion teknillisessä korkeakoulussa Espoossa.
- Talvien leutoneminen on positiivinen asia energiakulutuksen kannalta. Työmailla on helpompaa betonoida, ja lämmitystarve rakentamisvaiheessa on pienempi. Routasyvyydet pienenevät, mikä on rakentamisen kannalta hyödyllisempää, sanoi erikoistutkija Tiina Ala-Outinen VTT:stä.
Ilmastonmuutoksen haitallisin vaikutus on ääri-ilmiöiden kasvussa, kun myrskyt, rankkasateet ja tästä aiheutuva tulviminen lisääntyvät. Lumikuormituskin tulee isommaksi.
Ilmastonmuutos olisi jo nyt otettava huomioon suunnittelussa ja rakenteiden käyttöikää mietittäessä. Myös olemassa olevan rakennuskannan säilymisestä tulevissa ilmastoissa olisi huolehdittava. Etukäteen varautumalla voi ilmastonmuutoksen kielteisiä vaikutuksia pienentää ja myönteisiä hyödyntää.
Rankkoja sateita
Rankkasateiden lisääntyminen aiheuttaa tulvia kohteissa, joissa niitä ei nyt esiinny. Pohjarakenteita, kiinteistöjen kellaritiloja ja tierakenteiden alikulkukäytäviä suunniteltaessa tämä tulisi ottaa huomioon.
Jos tulva leviää alueella, jossa on ympäristölle vaarallisia aineita, ne voivat levitä ympäristöön. Taajamatulvien esiintymistodennäköisyys kasvaa. Tulvimisen aiheuttamien riskien torjumiseksi sadevesiviemäröinnin uusimis- ja saneeraustarve lisääntyy.
Kuivuuden lisääntyminen kesällä yhdessä puiden aiheuttaman maaperän kuivumisen kanssa voi alentaa pohjaveden pintaa. Siitä voi edelleen aiheutua savimaapohjilla painumisen takia putkirikkoja. Tulevaisuudessa painumaeroihin pitäisi varautua putkijohtoja asennettaessa.
Sateiden ja tuulten kasvu lisää rakennusten ulkopintojen kosteuskuormaa. Ulkoverhousten käyttöikä lyhenee ja huollon tarve lisääntyy. Pakkaskausien lyhetessä muiden seinärakenteiden kuin ulkoverhouksen olot paranevat.
Muutoksiin voidaan varautua tekemällä täydennyksiä säännöksiin, kuten maankäyttö- ja rakennuslakiin ja -asetukseen sekä kuntien rakennusjärjestyksiin, ja antamalla suunnittelusuosituksia ja rajoituksia eri kaavatasoilla.
(MTV3-STT-PEKKA SUPINEN)