Rakennusalan kysyntä kasvaa - kapasiteetti tiukalla

Suomen voimakas talouskasvu merkitsee kasvavaa kysyntää rakennusalalle. -Bruttokansantuotteelle ennakoidaan tälle vuodelle kuuden prosentin kasvua ja sen myötä rakennusalalle yhtä suurta ja paikoin voimakkaampaa kasvua, ennakoi VTT:n tutkimuspäällikön Pekka Pajakkala.

Pajakkalan mukaan alan hyvät odotukset pohjautuvat edelleen matalaan korkotasoon, hyvään tulevaisuuteen luottamiseen ja kasvaneeseen varallisuuteen. -Rakentaminen ei kuitenkaan näytä olevan epäterveellä tasolla eikä ylikuumenemista ole näkyvissä. Rakennusalan kapasiteetti on jo monin osin täyskäytössä, lamavuodet ovat takana ja resurssiniukkuus nostaa päätään. -Rakennusalan yritykset kokevat yhä useammin työvoiman saannin toimintapeikkona, toteaa Pajakkala. Hän selosti alan näkymiä rakennus- ja talotekniikka-alan suurtapahtumassa keskiviikkona Helsingissä.

Viisi päivää kestävä Finnbuild 2000 -tapahtuma täyttää koko Helsingin messukeskuksen. Mukana on yli 500 näytteilleasettajaa.

Rakennusala muuttumassa

Perinteinen rakennusala on Pajakkalan arvion mukaan vahvassa muutostilassa. Ala hahmotetaan nyt kokonaisuutena, joka tuottaa asiakkailleen asuin- ja työtilat sekä infrastruktuurin palveluineen. -Puhutaan rakennus- ja kiinteistöklusterista. Keskeisiä muutoksia ovat siirtyminen perinteisestä urakoinnista asiakaslähtöiseen palvelutoimintaan, nopea kansainvälistyminen sekä tietotekniikan ja muiden uusien teknologioden kasvava soveltaminen, mainitsi Pajakkala. Koko ala työllistää noin puoli miljoonaa ihmistä.

Pelkän rakennusvaiheen tarkastelusta ollaan Pajakkalan mukaan siirtymässä rakennuksen koko käytönajan tarkasteluihin. -Puhutaan elinkaaresta, jossa oleellisena osana ovat rakentamisen ympäristövaikutukset.

Rakennustuotteet

Rakennustuotteiden ja -materiaalien saatavuudessa tilanne on parempi, sillä uudis- ja korjausrakentamisessa käytetään pääosin muita kuin mittatilaustyönä tehtyjä tuotteita. Niiden saatavuutta parantaa alan kasvanut kansainvälistyminen.

Ikkunat ja julkisivuelementit ja hissit ovat Pajakkalan mukaan esimerkkejä räätälöidyistä talokohtaisista tuotteista, joiden saatavuus tulee varmistaa ajoissa. Myös kausituotteet, kuten esimerkiksi harkot, ovat huippukysynnän aikaan kesäsesonkina kiven alla.

Uusien asuntojen rakentaminen on lisääntynyt viime vuosikymmenen puolivälin laman noin 20 000 asunnon pohjalukemista nykyiselle yli 35 000 asunnon tasolle. Kasvun ennakoidaan jatkuvan kuluvana ja ensi vuonna. Sen jälkeen tilanne Pajakkalan arvion mukaan hiljalleen taantuu.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja