Mainos

Rajuja sääilmiöitä eri puolilla maailmaa

Esimerkiksi miljoonia kiinalaisia uhkaa polttoaine- ja ruokapula, jos poikkeuksellisen ankara talvi jatkuu.

Eri puolilla Eurooppaa ja Aasiaa vallitsevat poikkeukselliset sääilmiöt. Rajuja talvimyrskyjä on ollut muun muassa Ruotsissa ja Norjassa.

Ruotsissa tuhannet ihmiset jäivät ilman sähköä, kun voimakkaat tuulet ja lumisateet kulkivat illan ja yön aikana Ruotsin etelä- ja keskiosien yli itään. Huono keli sotki liikennettä paikoin pahoin.

Keski-Ruotsissa lähellä Filipstadia kolme ihmistä sai surmansa henkilöauton ja kuorma-auton törmäyksessä. Myös junaliikenteessä on ollut häiriöitä myrskyn takia.

Talvimyrsky runnoi myös Norjaa. Länsirannikolla puhaltelevat tuulet oli myrskylukemissa. Myrsky aiheutti myös aineellista vahinkoa rakennuksille ja katkoi paikoin sähköjä.

Sähkö- ja vesipula uhkaa miljoonia kiinalaisia

Kiinassa poikkeuksellisen raju talvimyrsky on ajanut miljoonat kiinalaiset humanitaarisen kriisin partaalle. Uutistoimisto Xinhua kertoo, että yli 160 paikkakuntaa Keski-Kiinassa kärsii sähkö- ja vesikatkoista. Hunanin maakunnassa sijaitsevan Chenzhoun kaupungin neljä miljoonaa asukasta ovat olleet yli viikon ilman sähköä ja vettä.

- Puita on kaatunut ja voimalinjoja romahtanut. Aivan kuin täällä olisi ollut ilmahyökkäys tai olisimme hävinneet taistelun, hotellityöntekijä Chenzhousta kertoi Reutersille puhelimitse.

Pakkasen ja lumentulon ennustetaan jatkuvan mahdollisesti vielä jopa kymmenen päivää. Tähän mennessä ainakin 60 ihmisen arvioidaan kuolleen myrskyssä Kiinan etelä- ja keskiosissa.

Kiinan hallinto arvioi, että sääkaaos on aiheuttanut noin viittä miljardia euroa vastaavat taloudelliset vahingot.

Myrskytuulet riehuivat Australiassa

Australiassa myrskyt ovat riepotelleet pahasti Sydneytä. Voimakkaat tuulet kaatoivat yöllä puita ja aiheuttivat vakavaa tuhoa asuinrakennuksille Sydneyn lähiöissä. Ainakin 200 taloutta on jäänyt ilman sähköä. Tiettävästi kuolonuhreilta on vältytty.

Muuten päättynyt tammikuu on ollut kuumin Australiassa sitten tilastojen aloittamisen. Australian ilmatieteenlaitoksen mukaan koko maassa tammikuu oli keskimäärin 1,3 astetta normaalia lämpimämpi.

Tutkimuspäällikkö David Jonesin mukaan ennätyslämpötilat johtuvat maailmanlaajuisesta ilmaston lämpenemisestä. Kuuminta oli maan länsi- ja pohjoisosissa. Esimerkiksi Alice Springsin kaupungissa kuun alin lämpötila oli 36 astetta.

(MTV3-STT-AP-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.