Rahat tilille ja koronarokotteet tulevat pikana – näin olemattomia ja väärennettyjä rokotteita on yritetty myydä myös Suomelle

5:43
Euroopan petostentorjuntavirasto onnistui estämään koronarokotehuijaukset

Koronarokotehuijauksien kohteeksi on joutunut kaikkiaan 12 EU-maata. Euroopan petostentorjuntavirasto OLAF teki harvinaisen ulostulon varoittaessaan rikollisuuden rajusta kasvusta. Olemattomia tai väärennettyjä koronarokotteita on yritetty myydä jo miljardi kappaletta.

EU:n komission presidentti varoitti päämiehiä rikollisesta toiminnasta ja kehotti pysymään virallisilla kanavilla koronarokotteiden hankinnassa.

– Onnistuimme estämään huijaukset niiltä osin, Euroopan petostentorjuntaviraston pääjohtaja Ville Itälä kertoi tilanteesta Viiden jälkeen -ohjelmalle antamassaan harvinaisessa haastattelussa.

Huijausyrityksissä puhutaan kaikkiaan 14 miljardista eurosta. Niissä on kyse massiivisesta ja ammattimaisesta rikollisuudesta. Sitä tapahtuu ympäri maailmaa.

– Käynnissä olevat tutkinnat liittyvät siihen, että viranomaisille on tarjottu nopeasti valtavaa määrää rokotteita. On annettu tilinumero ja sanottu, että kun rahat tulevat, niin saatte nopeasti rokotteita. Käytännössä rokotteita ei ole edes olemassa, Itälä avaa rikollisten toimintaa.

Myös Suomelle on yritetty kaupata koronarokotteita ohi virallisten kanavien . Tautitilanteen pahentuessa myös paineet rokottamiseen ovat kasvaneet ja rikolliset haistavat, missä raha liikkuu.

40 miljoonaa tuotetta takavarikoitu

Koronavuosi on innoittanut rikollisia väärentämään esimerkiksi maskeja. Netistä ostava ei voi aina tietää, minkälaista tavaraa oikeasti ostaa.

– Näissä huijauksissa rikolliset ovat osin onnistuneet, mutta myös me viranomaiset olemme onnistuneet. Toimenpiteidemme ansiosta on takavarikoitu 40 miljoonaa tuotetta. Se on iso määrä, Itälä kertoo.

EU-maiden viranomaisten takavarikoimissa tuotteissa on koronaan liittyviä väärennettyjä tuotteita, kuten kasvomaskeja, käsidesejä ja rokotteita.

Katso koko Viiden jälkeen-ohjelman tekemä Ville Itälän haastattelu videolta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja