Tällainen on uusi esitys rahapelilaista: Pakollinen tunnistautuminen kaikkeen pelaamiseen, automaatteja ei kokonaan pois kaupoista

Rahapeliongelmat yhä vaikeampia – asiantuntija kertoo merkit, joiden pitäisi soittaa hälytyskelloja 8:06
Asiantuntija kertoo, miksi rahapeliriippuvuus on ongelma

Hallitus on antanut arpajaislain uudistamista koskevan lakiesityksen eduskunnalle. Esityksen tavoitteena on ehkäistä ja vähentää rahapelaamisesta aiheutuvia haittoja ja lujittaa Veikkauksen monopolijärjestelmää. Tavoitteena on, että säädösmuutokset tulisivat pääosin voimaan ensi vuoden alusta.

Esityksessä rahapelipelaamista ohjataan lailliseen, vastuulliseen ja valvottuun pelitarjontaan. Myös arpajaislain vastaiseen markkinointiin puututaan.

Pakollinen tunnistautuminen peleihin

Sisäministeriö kertoo tiedotteessaan arpajaislain keskeisimmän tavoitteen olevan rahapelihaittojen vähentäminen. Tavoitteen mukaisesti pelaamisen tunnistautumista laajennetaan kaikkeen rahapelaamiseen. Poliisihallituksen mahdollisuuksia puuttua lainvastaiseen markkinointiin vahvistetaan ja rahapeliautomaattien sijoittelussa on jatkossa huomioitava haittojen ehkäisy. Alaikäiset ja muut haavoittuvassa asemassa olevat pyritään suojaamaan automaattien sijoittamisella.

Pakollinen tunnistautuminen laajenisi kaikkiin Veikkaus Oy:n peleihin. Pakollinen tunnistautuminen otettaisiin käyttöön vaiheittain. Kaikki pelaaminen olisi tunnistautunutta viimeistään vuonna 2023. Raaputusarpojen osalta siirryttäisiin tunnistautumiseen myöhemmin, mutta viimeistään vuonna 2024.

Veikkaus on omaehtoisesti ottanut käyttöön pakollisen tunnistautumisen hajanaisesti raha-automaateissa alkuvuodesta ja yhtiön pelisaleissa heinäkuussa.

Maksuliikenteeseen muutoksia

Esitys mahdollistaisi maksuliikenne-estoja monopolin ulkopuolisen rahapelaamisen estämiseksi. Se koskisi ulkomaisia peliyhtiöitä, jotka suuntaavat Manner-Suomeen arpajaislain vastaista markkinointia.

Lainvastaisuuden toteaisi Poliisihallitus, joka antaisi markkinointia koskevan kieltopäätöksen. Ne yhtiöt, joille kieltopäätös on annettu joutuisivat estolistalle. Pankkien ja muiden maksupalveluiden tarjoajien pitäisi sen jälkeen estää pelaajan ja estolistalla olevan peliyhtiön välinen rahaliikenne.

Estoilla pyritään esityksen mukaan vaikuttamaan rahapelien saavutettavuuteen.

Myöskään ahvenanmaalainen peliviihdeyritys Paf ei saisi mainostaa Manner-Suomessa.

Markkinointiin tiukennuksia

Lakiesityksessä edellytetään markkinoinnin olevan maltillista. Erityisten haitallisten rahapelien, kuten raha-automaattien markkinointi kiellettäisiin.

Lakiesityksessä velvoitetaan painettua ja kuvallista tietoa rahapelaamisen haitoista, ikärajasta ja avunmahdollisuudesta rahapeliongelmiin.

Sen sijaan aiemmin kielletty vedonlyöntipelien markkinointi sallittaisiin.

Myös arpajaislain vastaisen markkinoinnin valvontaa tehostetaan.

Lue myös:

    Uusimmat