Veikkauksen pelikoneisiin tappiorajat: Vuorokaudessa voi pelata enintään 500 euroa

2:49
Mitä tapahtuisi, jos Veikkaus katoaisi? Näin vastaa rahapelaamisen haittavaikutuksista kirjan kirjoittanut Senja Larsen.

Veikkauksen peliautomaatteihin tulee ensi kuun alusta alkaen tappiorajat. Enimmäistappiorajana on vuorokaudessa 500 euroa ja kuukaudessa 2 000 euroa. Rajan voi  asettaa myös itselleen matalammaksi.

Nopearytmisten pelien pelaaminen edellyttää jatkossa itselle sopivien tappiorajojen pakollista asettamista. Kaikkien nopearytmisten pelien yhteiset rajat ovat Veikkauksen mukaan jatkossa 1–500 euroa päivässä ja 1–2 000 euroa kuukaudessa. 

Tyypillisesti rajat asetetaan maltillisiksi. Noin puolet Veikkauksen asiakkaista on asettanut rajan netissä enintään sataan euroon kuukaudessa. 

Automaattipelaaminen vähentynyt merkittävästi 

Veikkauksen automaatteja ei voi enää pelata ilman pakollista tunnistautumista. Hajasijoitettujen automaattien, joita on kaupoissa, kioskeilla, ravintoloissa ja liikenneasemilla, puolesta muutos astui voimaan tämän vuoden tammikuussa ja omissa pelisaleissa heinäkuun alussa. 

Automaattipelaaminen on Veikkauksen mukaan vähentynyt Suomessa vuosina 2020–2021 merkittävästi. Siihen ovat vaikuttaneet automaattien määrän laskeminen yli 40 prosentilla vuoden 2020 alun tasosta, pakolliseen tunnistautumiseen siirtyminen sekä se, että peliestojen asettaminen automaateilla on tullut mahdolliseksi.  

Myös koronarajoitukset ovat muuttaneet ihmisten kulutustottumuksia. 

– Asiakkaamme häviävät fyysisillä automaateillamme nykyään merkittävästi vähemmän kuin aikaisemmin, Veikkauksen vastuullisuusjohtaja Susanna Saikkonen toteaa tiedotteessa. 

Leikkuri osuu ongelmapelaamiseen 

Veikkaus analysoi, että syyskuun alussa voimaan tuleva pakollinen, itse asetettava tappioraja tulee leikkaamaan erityisesti ongelmallista pelaamista automaateilla. 

– Analyysi perustuu dataan ja tutkimustietoon, jota on kerätty digitaalisesta kanavastamme. Netin nopearytmisissä peleissämme pakolliset tappiorajat ovat olleet voimassa jo yli neljä vuotta.  

Mikäli Veikkauksen asiakas kokee pelaamisensa ongelmalliseksi, hän voi uusien vastuullisuustyökalujen myötä estää itseltään automaattipelaamisen kokonaan.

Tällä hetkellä digipelaamisen tai fyysisten automaattien pelaamisen on estänyt itseltään noin 31 000 Veikkauksen asiakasta. Fyysisten automaattien pelaamisen estoa koskevia rajoituksia on asettanut yli 10 000 asiakasta

Arpajaislaki voisi mahdollistaa laajamittaiset yhteydenotot riskipelaajiin

Veikkaus pyrkii jatkossa toteuttamaan riskipelaamisen tunnistamista, jos sen mahdollistava valmisteilla oleva uusi arpajaislaki tulisi voimaan. Tämä tarkoittaisi algoritmeihin perustuvaa riskipelaajaprofiileiden tunnistamista ja yhteydenottoa heihin.

Veikkauksella on jo ollut pilottihanke, jossa on otettu puhelimitse yhteyttä muutamiin satoihin runsaasti pelaaviin. Johtaja Jarmo Kumpulainen kertoo, että pelaajilla on ollut pelikulutuksen laskua yhteydenottojen jälkeen.

– Siltä osin on saatu jotain lamppua syttymään, kun on saatu hänet ajattelemaan omaa pelaamistaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja