Mainos

Radio Suomipop sai huomautuksen tummia loukkaavasta ohjelmasta

JSN muistuttaa, että alan yhteisesti hyväksymien pelisääntöjen mukaan etnistä alkuperää ei pidä tuoda esiin asiaankuulumattomasti tai halventavasti.

Julkisen sanan neuvosto (JSN) on antanut Radio Suomipopille huomautuksen radio-ohjelmasta, jossa keskusteltiin tummaihoisista ihmisistä halventavasti.

JSN:n päätöksen mukaan Radio Suomipopin juontajat lukivat musiikin soittamisen lomassa vanhaa runoa Heikistä ja neekeristä sekä kommentoivat mustien ulkonäköä.

Vakuudeksi omasta suvaitsevaisuudestaan toinen juontajista totesi, että hänellä on tummaihoinen tyttöystävä, johon kollega lisäsi: "ja paksut huulet on".

JSN muistuttaa, että alan yhteisesti hyväksymien pelisääntöjen Journalistin ohjeiden mukaan etnistä alkuperää ei pidä tuoda esiin asiaankuulumattomasti tai halventavasti. Sen mukaan radiossa luettu runo on ajalta, jolloin sana neekeri oli yleisesti käytössä suomen kielessä. Nykyisin mustaihoiset kokevat ilmaisun loukkaavana.

JSN katsoo, että juontajien kommentit ja heidän esiintymistyylinsä toivat etnisen alkuperän esiin halventavasti. Radio Suomipop rikkoi hyvää journalistista tapaa.

Neuvosto teki päätöksensä äänin 4-4. Puhetta johtaneen varapuheenjohtaja Jari Lindholmin ääni ratkaisi.

Myös Aamuposti sai huomautuksen

Riihimäellä ilmestyvä sanomalehti Aamuposti on saanut Julkisen sanan neuvostolta (JSN) huomautuksen piilomainonnasta.

Aamuposti julkaisi asunnonmyyntisivuillaan huhtikuussa kuvallisen jutun, jossa esiteltiin alueella kaupan olevaa omakotitaloa, sen historiaa ja sijaintia. Talon tekniset yksityiskohdat käytiin tarkasti läpi faktalaatikossa. Myös hinta, kohdetta markkinoiva yritys ja talon esittelyaika mainittiin jutussa. Valokuvassa hymyili yrityksen asunnonmyyjä.

Juttu on osa laajempaa Aamupostin ideoimaa juttusarjaa, jossa esitellään alueen asuntotarjontaa viikoittain vaihtuvissa kohteissa.

JSN:n mielestä Aamupostin jutussa esiteltiin myytävä talo ilman kritiikkiä ja mainosmaisesti niin, että sen saattoi erottaa toimitukselliseksi aineistoksi ainoastaan graafisen asun perusteella.

JSN muistuttaa, että toimitus voi valita aiheensa vapaasti ja tehdä juttuja aihepiireistä, jotka ovat lähellä kuluttajaa. Joukkoviestinten ja toimittajien yhteisesti hyväksymissä pelisäännöissä Journalistin ohjeissa kuitenkin sanotaan, että ilmoitusten ja toimituksellisen aineiston raja on pidettävä selvänä.

Julkisen sanan neuvosto katsookin, että Aamuposti on rikkonut hyvää journalistista tapaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.