Järkyttävä vyyhti paljastui Espoossa: Uhri yritettiin tappaa kolmesti – joutui valitsemaan lyönnit kasvoihin tai ampumisen polviin

3:53
Katso videolta, mitä tapauksesta kerrottiin Rikospaikka-ohjelmassa.

Kahta alle 30-vuotiasta miestä syytetään viime kesän aikana tapahtuneista henkirikoksen yrityksistä erittäin poikkeuksellisessa väkivaltarikosvyyhdissä, jonka kohteena on ollut vuosien ajan sama asianomistaja, alle 40-vuotias mies. Tapauksesta kerrottiin Rikospaikka-ohjelmassa.

– Uhri sai toistuvasti turpiinsa erilaisin astaloin ja hänet yritettiin kolmesti tappaa, aluesyyttäjä Mira Berg kertoo.

Rikosvyyhtiä on käsitelty Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa.

Uhri oli uhkailtu pelkäämään

Syyttäjä katsoo, että uhri oli saatettu pahoinpitelyillä ja uhkailuilla alisteiseen asemaan ja jatkuvaan pelkotilaan. Häntä oli lyöty nyrkein ja erilaisin astaloin päähän ja eri puolille kehoa toistuvasti ennen syksyä 2019, syksyn 2019 aikana ja sen jälkeen.

Syytteiden mukaan toinen vastaajista oli aloittanut uhriin kohdistuneen väkivallan jo vuoden 2014 alussa. Syksyllä 2019 hän oli ryhtynyt vaatimaan uhrilta huumausaineisiin liittyvien erimielisyyksien vuoksi perusteetonta 15 000 euron korvausta.

Uhri ei ollut uskaltanut ilmoittaa vuosia jatkuneista väkivaltarikoksista viranomaisille ja ilmitulon pelossa hän oli pyrkinyt välttämään myös lääkärissä käyntejä.

Kolme tapon yritystä

Väkivaltatilanteet kärjistyivät entisestään kesällä 2020. Rikosvyyhti lähti purkautumaan pikkuhiljaa sen jälkeen, kun uhria oli ammuttu pohkeeseen ja hän oli hakeutunut Jorvin sairaalaan hoidettavaksi. Myöhemmin tapausta ryhtyi tutkimaan Länsi-Uudenmaan poliisi.

Syyttäjän mukaan uhri yritettiin tappaa kolmesti kesä-heinäkuun aikana.

Toista vastaajaa syytetään kahdesta tapon yrityksestä ja yhdestä murhan yrityksestä. Toista vastaajaa syytetään tapon yrityksestä ja murhan yrityksestä.

1. tapon yritys

Ensimmäinen tapon yritys tapahtui syyttäjän mukaan Kirkkonummella 8.6.

Toinen syytetyistä oli sopinut tapaamisen uhrin kanssa ja pyytänyt tämän kyytiinsä. Vastaaja kuljetti uhrin Kirkkonummelle Sarfikiin yhdessä tuntemattomaksi jääneen henkilön kanssa. Uhrille sanottiin tapaamisen tapahtuvan hyvässä hengessä.

Syytetty oli ohjannut uhrin metsään ja hyökännyt yllättäen hänen kimppuunsa. Syytteen mukaan vastaaja löi uhria useita kertoja, potki tätä päähän sekä vartaloon.

Vastaaja myös syytti uhria "diilin pilaamisesta" ja uhkasi ampua käsiaseella polviin tai vaihtoehtona olivat suojaamattomat lyönnit kasvoihin. Uhri valitsi lyönnit, jotka syytetty toteutti moottoripyörähanskoilla.

Uhri yritti perääntyä tilanteesta, minkä seurauksena syytetty ampui uhria kahdesti pohkeeseen. Uhri pyrki vielä pakoon, jolloin vastaaja oli syytteen mukaan yrittänyt tappaa uhrin ampumalla useasti tätä kohti. Uhri pääsi kuitenkin pakenemaan.

Ampumisen jälkeen vastaaja oli vaatinut uhrilta 15 000 euron perusteetonta velkaa lyhyellä maksuajalla.

2. tapon yritys

Toinen tapon yritys tapahtui 17.6. Espoossa.

Tällä kertaa molemmat vastaajat olivat syytteen mukaan yrittäneet tappaa uhrin.

Toinen syytetty oli uhrin läheisiä uhkaamalla pakottanut tämän tapaamiseen Keravan Nesteelle. Uhri oli ottanut mukaansa käteistä rahaa välttääkseen pahoinpitelyn.

Huoltoasemalla toinen syytetyistä oli vaatinut uhria kyytiinsä ja väkivalloin yrittänyt pakottaa tätä autoonsa. Tilanne keskeytyi, kun ulkopuoliset puuttuivat asiaan. Syytetty sai vietyä tilanteessa uhrin puhelimen.

Tämän jälkeen molemmat syytetyt olivat suunnitelmallisesti houkutelleet uhrin Mankkaalle syrjäiselle paikalle ja antoivat hänen ymmärtää tapaamisen taas tapahtuvan hyvässä hengessä ja hämäyksenä oli, että uhri saisi puhelimensa takaisin.

Uhri ohjattiin Mankkaan Alepan takaiseen metsikköön, jossa syytetyt hyökkäsivät välittömästi hänen kimppuunsa. Toinen löi uhria rengasraudalla ja toinen nyrkein.

Uhri oli kaatunut pahoinpitelyn seurauksena maahan, jolloin toinen syytetyistä oli hypännyt korkeammalla olevalta kalliolta suoraan uhrin rintakehän päälle ja yritti syytteen mukaan näin tappaa uhrin.

Tämän jälkeen uhria oli vielä lyöty joitakin kertoja rengasraudalla. Myös toinen syytetyistä oli lyönyt muutaman kerran lisää maassa makaavaa uhria päähän.

Sekään väkivalta ei riittänyt vaan tämän jälkeen uhria edelleen lyötiin ja häneltä kysyttiin, kumpaan jalkaan ammutaan. Kun vastaista ei tullut, uhria oli tartuttu jalasta ja lyöty jalkoihin rengasraudalla.

Murhan yritys

Murhan yritys tapahtui kuukautta myöhemmin 15.7. Espoossa.

Murhan yritys tapahtui sen jälkeen, kun uhrin kokemista aiemmista väkivaltarikoksista oli jo kirjattu rikosilmoitus ja Länsi-Uudenmaan poliisi tutki tapausta.

Syytetyt olivat taas etsineet uhria ja löytäneet tämän käyttämän ajoneuvon 15.7. Vastaajat odottivat uhria ja piiloutuivat hänen ajoneuvonsa taakse astaloin varustautuneina.

Kun uhri tuli autoa kohti, vastaajat tulivat esiin. Uhri yritti pakoon, mutta molemmat syytetyt lähtivät hänen peräänsä tarkoituksenaan syytteen mukaan pahoinpidellä ja tappaa hänet.

Vastaajat saivat uhrin kiinni ja löivät tätä taas rengasraudalla tai muilla vastaavilla metallisilla astaloilla takaapäin takaraivoon niin, että uhri kaatui maahan. Tämän jälkeen vastaajat olivat toistuvasti ja yhtä aikaa sekä vuorotellen voimaa käyttäen lyöneet maassa makaavaa uhria astaloilla päähän, ylävartaloon, kylkiin, lantioon ja alaraajoihin.

Syytteen mukaan vastaajat olivat käyttäneet lyönneissään huomattavaa voimaa, ja ne ovat olleet uhrille hengenvaarallisia. Vastaajat eivät lopettaneet väkivaltaa, vaikka uhri oli yrittänyt suojata päätään sekä huutaa apua. Pahoinpitely astaloilla oli jatkunut siihen asti, kun ulkopuoliset henkilöt olivat tulleet keskeyttämään tapahtuman. Tällöin vastaajat olivat paenneet paikalta.

– Huumevelan perinnöissä on paljon piilorikollisuutta. Niistä ei aina uskalleta kertoa viranomaisille, ja osa jää täysin pimentoon. Tässä tapauksessa, kun tilanne oli kärjistynyt näin vakavaksi, asianomistaja on ymmärtänyt, että jos hän haluaa pysyä hengissä, muita vaihtoehtoja kuin puhua ei enää ole, aluesyyttäjä Berg sanoo.

Syyttäjä vaatii pitkää vankeustuomiota

Toinen vastaajista on kiistänyt jutussa kaikki syytteet. Hän oli saanut toisessa jutussa kesäkuun lopussa yli kuuden vuoden vankeustuomion törkeästä huumausainerikoksesta.

Toinen vastaaja on myöntänyt jotain, mutta pääosin hänkin on kiistänyt syytteet, kuten henkirikoksen yritykset.

Syyttäjä on vaatinut molemmille 12 vuotta vankeutta.

Tuomio jutussa annetaan tämän kuun viimeinen päivä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja