R
Ragout, Ragu: Höystö, jossa aineosat saman kokoisina paloina, suurustettu vaalea tai ruskea kastike.
Raita: Raita on itäintialainen kastike, joka on valmistettu jogurtista ja pieniksi pilkotuista vihanneksista. Useimmin käytettyjä vihanneksia ovat kurkku, munakoiso, peruna ja pinaatti. Kastike maustetaan hieman tuliseksi garam masalalla . Miedomman kastikkeen ystävät käyttävät mausteena sinapinsiemeniä tai yrttejä. Raita sopii lisäkkeeksi erilaisille liha- ja kasvisruoille sekä mainiosti multikansalliseen tapaspöytään.
Ratatouille: Ranskalainen kasvispata, jossa mm. tomaattia, zucchinia ja munakoisoa.
Ravioli: Pastatyyppi. Pyöreitä tai kulmikkaita, mm. jauhelihamassalla täytettyjä munapastatyynyjä. Raviolia voi tehdä helposti pikkuleipämuotilla tai vaikkapa ohutseinäisellä juomalasilla taikinalevystä leikkaamalla.
Reduktio: Kokoon keitetty kastikepohja tai liemi.
Ricotta: Ricotta on italialaista hyvin miedon makuista rakeista tuorejuustoa, jota käytetään alku-, pää- ja jälkiruokiin.
Riimisuolata: Hieroa lihan pintaan suolaa, antaa sen maustua 1-3 päivää kylmiössä ja pakastaa sen jälkeen. Lihasta leikataan ohuita siivuja sen ollessa vielä jäinen.
Rillette: Porsaan, jäniksen, hanhen tai muun siipikarjan liha kypsennetään laardissa ja jauhetaan sen jälkeen hienoksi massaksi. Massaan saatetaan sekoittaa vielä hieman lihaisempiakin sattumia. Rillette muistuttaa koostumukseltaan maksapateeta. Massa lusikoidaan esimerkiksi terriini- tai patévuokaan ja painellaan tiiviiksi. Pinnalle laitetaan vielä ohut laardikerros. Rillette tarjoillaan yleisimmin kylmänä alkupalana. Rillette esiintyy yleisesti ravintoloiden ruokalistoilla. Tapauskohtaisesti annoksen sisältö saattaa vaihdella suurestikin.
rkl: Ruokalusikallinen, 15 ml.
Rouille: Provencelainen, majoneesityyppinen kastike. Sitä syödään yleensä bouillabaissen kera. Valmistukseen käytetään paprikaa, punaista chiliä, valkosipulia, leipää tai perunaa, öljyä ja kalalientä. Joskus on mukana kalan maksaa. Mausteeksi voi lisätä sahramia.
Russe, á la: Venäläiseen tapaan. Esim. Silli á la russe.
Ryöpätä: Kiehauttaa nopeasti. Tarkoituksena pehmentää, tuhota pieneliöitä tai myrkyllisiä aineita tai esikypsentää.
Rösti: Raakana raastetusta perunasta paistettu perunalevy. Kotimaa Sveitsi.
Uusimmat
-
23:35
Poliisi Tampereen ampumisesta: Teko kohdistui yhteen ihmiseen, osalliset tunsivat toisensa
-
23:33
Mediatiedot: Tampereella ammutulla naisella oli sylissään pieni lapsi
-
23:16
Englannin ex-kapteenin huima muodonmuutos – "näyttää tunnistamattomalta" kehonrakentajana
-
23:06
Ilvekselle turpasauna – Leijonista tuttu hyökkääjä takoi urakalla maaleja
-
23:00
Suomelle kylmää kyytiä – karu pettymys Davis Cupissa
-
22:51
Urheilulegenda harrasti seksiä – ei tiennyt, että päällä oli Instagram-livelähetys
-
22:48
Trump ei aio enää väitellä Harrisin kanssa
-
22:02
Poliisiministeriltä varastettiin käsilaukku kesken rikollisuutta käsittelevän kokouksen Britanniassa
-
21:44
Espanjan futiksessa käyttöön uusi rasismista ilmoittava merkki
-
21:28
Koskettava tarina: Sven-Göran Erikssonin viimeinen kirjoitus julkaistiin
-
21:01
Riikka Purra ei malttanut olla ilkkumatta Yle-leikkauksista
-
21:00
Alle 10-vuotias Alexander Stubb oli ensimmäinen henkilö, joka todisti äitinsä epilepsiakohtauksen: "Äiti oli poissa maailmasta"
-
20:44
Tappara runnoi rumat lukemat legendaarisessa hallissa
-
20:43
Kuvat näyttävät tuhot: Venäjän väitetään osuneen ohjuksella siviilialukseen Mustallamerellä
-
20:32
Mitä oikeasti tapahtuu, kun penis murtuu?
-
20:13
Tutkimus: Joka neljäs raskaana oleva kokee raskaussyrjintää
-
20:08
Katso: Mestis-mestaruusviirin nosto tunaroitiin koomisesti – seurapomolle välitön sivallus
-
20:05
Historiallista! Temppurata pyörällä liikkuvan junan kyydissä – uskomaton videopeliefekti
-
20:03
Podcast: Sini Sabotage lopettaa musiikkiuransa toistaiseksi UMK-kokemuksen takia
-
20:02
Miten käy Ylen suosikkiohjelmien? Toimitusjohtaja Ylä-Anttilan mukaan "kruununjalokivistä" ei luovuta
-
Lataa lisää