Pysäyttävä lista: Näissä kaupungeissa juomavesitilanne on todella kriittinen – mukana maailman suurimpia miljoonakaupunkeja

Etelä-Afrikan Kapkaupungissa juomavesitilanne on viime aikoina luisunut kriittiseen pisteeseen. Siitä on tulossa ensimmäinen nykyaikainen kaupunki, jota uhkaa juomaveden loppuminen, kertoo BBC.

Ison-Britannian yleisradioyhtiön mukaan Kapkaupunki on kuitenkin vain "jäävuorenhuippu", sillä myös monet muut suurkaupungit ovat vesitilanteessa lähestymässä äärirajoja.

Vuonna 2014 tehdyn tutkimuksen mukaan maailman 500:sta suurimmasta kaupungista joka neljäs on riskitilanteessa.

Näistä suurkaupungeista vesi saattaa loppua (riskijärjestyksessä)

* São Paulo, Brasilia

* Bangalore, Intia

* Peking, Kiina

* Kairo, Egypti

* Jakarta, Indonesia

* Moskova, Venäjä

* Istanbul, Turkki

* México, Meksiko

* Lontoo, Iso-Britannia

* Tokio, Japani

* Miami, Yhdysvallat

Lähde: BBC

Riskilista kärjessä on Brasilian Sao Paulo, jossa vesivarannot ovat pahimmillaan laskeneet alle 20 päivän tarpeeseen. YK:n mukaan viranomaiset eivät ole huolehtineet oikeanlaisesta suunnittelusta ja investoinneista.

Kiinassa ja Intiassa on kärsitty saastuneesta vedestä. Esimerkiksi Pekingissä todettiin vuonna 2015, että 40 prosenttia kaupungin pintavesistä on käyttökelvottomia jopa teollisuuden tai maatalouden käyttöön.

Tilanne pahenee entisestään

Vaikka Maan pinnasta 70 prosenttia on veden peitossa, vain kolmisen prosenttia määrästä on makeaa vettä.

BBC:n mukaan jo nyt maailmassa on yli miljardi ihmistä, jotka eivät saa tarvitsemaansa vettä. Lisäksi noin 2.7 miljardia ihmistä kärsii vesipulasta vähintään kuukauden verran vuodesta.

BBC kertoo, että YK:n arvioin mukaan koko maailman tasolla makean, juomakelpoisen veden kysyntä ylittää tarjonnan jo 40 prosentilla vuonna 2030.

Ilmiötä ruokkivat muun muassa ilmastonmuutos, ihmisen toiminta sekä Maapallon väestönkasvu.

Lue myös:

    Uusimmat