Mainos

Puukolla uhkailua, yliajon yritys, työkoneiden särkemistä: 25 rikosilmoitusta ydinvoimalatyömaalta

Poliisi on umpityöllistetty Pyhäjoen ydinvoimalatyömaan vuoksi. Kansainvälisen leirin aktivistit haittaavat urakoitsijoiden työntekoa kaikin tavoin – poliisin mukaan myös laittomasti. Rikosilmoituksia on kirjattu jo kaksikymmentäviisi.

– Siellä on jopa ryöstö yhtenä tutkintanimikkeenä. Tosin kyse on työkoneen avainten ryöstöstä, kertoo rikoskomisario Arto Autio Oulun poliisista.

Myös aktivistit ovat tehneet yhden rikosilmoituksen rekkakuskista, joka leiriläisten mukaan yritti ajaa ihmisten päälle.

– Jos rekka meinaa ajaa päälle tai kaivinkone väkisin ajaa 200 metriä ja yrittää kauhasta tiputtaa ihmisiä telaketjuille, niin kyllä sitä joutuu vähän aikaa miettimään että mitä tässä olisi voinut tapahtua, kertoo  Eleonora Karttunen Hyökyaalto- verkostosta.

Hänen mukaansa aktivistit ovat joutuneet myös kaivinkonekuskin puukolla uhkailun kohteeksi.

–  Kyllä, mutta emme ole vielä päättäneet sen suhteen rikosilmoituksen teosta.

Poliisi tutkii jo 24 rikosilmoitusta, joiden sisällöt vaihtelevat ilkivallasta vahingontekoon ja virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta uhkailuun.

– Kaivinkoneen ikkunat on rikottu, yhden työkoneen avain on ryöstetty vartijalta, hydrauliikkaletkuja on rikottu. Aktivistien toiminta on muuttunut aggressiivisemmaksi ja väkivaltaisemmaksi, sanoo rikoskomisario Autio.

Hänen mukaansa muutos on tapahtunut parissa viikossa.

– Aluksi he esiintyivät kasvoillaan ja keskustelivat. Nyt toiminta on muuttunut väkivaltaisemmaksi, sanoo rikoskomisario.

Karttusen mukaan aktivistit eivät ole syyllistyneet tämän tyyppisiin rikoksiin.

– Luimme kaivinkoneen ikkunoista lehdestä. Se ei ole meidän työtämme, vakuuttaa Karttunen.

Poliisi käy Hanhikivenniemen työmaa-alueella nyt päivittäin irrottamassa aktivisteja työkoneista.

– Yli viisikymmentä työkoneista poistoa on nyt tehty reilun kuukauden aikana. Se on pois muusta työstä, kun tiedetään, mitkä etäisyydet täällä poliisilla ovat, laskee Autio.

Paikalla on vartijoita, mutta he eivät ryhdy poliiseille kuuluviin toimiin. Tämän vuoksi poliisia tarvitaan 1-2 kertaa päivässä.

– Aktivistit osaavat kytkeä itsensä niin taitavasti koneisiin, että irrottaminen ei ole kovin nopeaa.

Aktivistien mukaan itse Fennovoima on syyllistynyt kaikkein suurimpiin laittomuuksiin.

– Jos ajatellaan alueen mökkien pakkolunastuksia ja loppujätteen sijoittamista, näiden molempien asioiden kohdalla ei ole toimittu lain mukaan periaatelupaa ydinvoimalalle myönnettäessä, perustelee Karttunen.

 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja