Putsaa paikat vartissa – näin sujuu keittiön pikasiivous

Aina ei ole aikaa eikä energiaa perusteelliseen siivoukseen. Tehokkaalla vartin siivouksella saat ihmeitä aikaan keittiössäsi – ja kehtaat jälleen kutsua kavereita luoksesi kahvittelemaan.

Keittiö on yksi nopeiten likaantuvista paikoista kodissa. Pääset keittiön puhtaanapidossa helpoimmalla, kun käytät joka päivä vähän aikaa keittiön siistimiseen.

Saat aikaan paljon lyhyessäkin ajassa, kun siivoat kyökin järjestelmällisesti.

Kerää kokoon välineet

Aloita siivous kaivamalla kaapeista kaikki tarvittavat siivousvälineet. Tätä työvaihetta ei kannata aliarvioida, vaikka se saattaakin kuulostaa erikoiselta. Työskentely pysyy tehokkaana, eikä keskeydy siivoustarvikkeiden etsimiseen, kun aloitat työt kokoamalla tarvikkeet.

Liuota ja raavi ruuantähteet

Täytä toinen, tai tarvittaessa molemmat pesualtaat kuumalla vedellä, ja lisää veteen hieman tiskiainetta. Raavi astioista irti helposti astioista irtoavat, isoimmat ruuantähteet, ja laita liottamista vaativat likaisimmat astiat pesualtaaseen. Pesuallaskin puhdistuu osittain samalla, kun käytät tarpeeksi kuumaa vettä liuotuksessa. 

Ylimääräiset tavarat yhteen paikkaan

Joskus saattaa tuntua siltä kuin tavarat liikkuisivat kotona itsestään paikkoihin ja huoneisiin, joihin ne eivät kuulu. Etsi kori tai kassi, johon voit kerätä keittiöstä sellaiset tavarat, jotka eivät sinne kuulu. Jos sinulla on apuri käytössäsi, pyydä häntä viemään tavarat oikeille paikoille. Jos aika ei riitä tähän, siirrä kori sellaiseen paikkaan, jossa se ei ole eniten näkyvillä.

Seuraavaksi siirrä omille paikoille tavarat, jotka kuuluvat keittiöön, mutta ovat eksyneet väärille paikoille keittiössä. Kerää roskat roskiin.

Tiskit puhtaaksi (tai piiloon)

Laita tiskikoneessa pestävät astiat liotuksesta koneeseen ja pese käsin muut astiat. Jos aika ei riitä kaikkien astioiden käsinpesuun, pese vain suurimmat astiat, ja jätä muut astiat siististi altaaseen järjestyksessä niin, että ne vievät mahdollisimman vähän tilaa.

Tasojen ja lattian pikaputsaus

Erityisesti kiiltävät tasot luovat vaikutelman puhtaasta keittiöstä. Pyyhi märällä rätillä tasot, ja käytä puhdistuksessa tarvittaessa tiskiainetta. Muista, että nyt ei ole aika puhdistaa kaikkea: jätä siis esimerkiksi tiskipöydällä olevien kodinkoneet pyyhkimättä.

Lakaise lattialta suurimmat roskat tai käytä hommassa imuria. Pieni rikkaimuri on paras apu keittiön siivouksessa: saat sillä helposti ja nopeasti ruuanmuruset ynnä muut isommat roskat pois keittiön tasoilta ja lattialta.

Eroon hajuista

Vaikka keittiö näyttäisi suhteellisen puhtaalta, se ei kuitenkaan vaikuta puhtaalta, jos siellä haisee tunkkaiselta ja pahalta. Paha haju tulee useimmiten roskakoreista – vie siis roskat lopuksi ulos. Jos keittiössä haisee tämänkin jälkeen, tee pikatsekkaus jääkaappiin, ja poista sieltä vanhaksi menneet ruuat.

Lue myös:

    Uusimmat