Kazakstanin turvallisuuspalvelun entinen johtaja pidätetty – epäillään maanpetoksesta

Kazakstanin kaduilla hiljeni presidentin määrättyä poliisit ampumaan mielenosoittajia 1:24
Kazakstanin kaduilla hiljeni presidentin määrättyä poliisit ampumaan mielenosoittajia.

Kazakstanin entisen presidentin Nursultan Nazarbajevin kerrotaan olevan maan pääkaupungissa Nur-Sultanissa. Asiasta kertoi tänään Nazarbajevin lehdistösihteeri kiistäen huhut siitä, että maata vuosikymmeniä hallinnut presidentti olisi paennut levottomuuksia.

Nazarbajev kehottaa kansalaisia tukemaan nykyistä hallintoa ja presidentti Kassym-Jomart Tokajevia, jotta väkivaltaiset levottomuudet saataisiin aisoihin.

Tähän mennessä Nazarbajev ei ole ollut koko kriisin aikana kertaakaan julkisuudessa. Hänen on spekuloitu mahdollisesti paenneen ulkomaille.

Presidentti Tokajev näyttää vahvistaneen omaa asemaansa, sillä hän siirsi keskiviikkona Nazarbajevin, 81, sivuun kansallisen turvallisuuskomitean johdosta.

Turvallisuuspalvelun entistä johtajaa epäillään maanpetoksesta

Kazakstanin viranomaiset ovat pidättäneet turvallisuuspalvelu KNB:n entisen johtajan Karim Massimovin epäiltynä maanpetoksesta, KNB ilmoitti lauantaina antamatta tarkempia tietoja. Massimov on tunnettu Nazarbajevin läheisenä liittolaisena.

Presidentti Kassym-Jomart Tokajev erotti Massimovin turvallisuuspalvelun johdosta aiemmin tällä viikolla, kun mielenosoittajat Kazakstanin suurimmassa kaupungissa Almatyssa hyökkäsivät hallituksen rakennuksiin.

Kazakstanin levottomuudet alkoivat vuodenvaihteen jälkeen maan länsiosissa nestekaasun paikallisten hintojen noustua, ja nyt maa on poikkeustilassa. Sisäministeriön eilisten tietojen mukaan 26 mielenosoittajaa on tapettu ja yli 3 000 on otettu kiinni.

Monet ulkovallat ovat vedonneet kaikkiin osapuoliin, jotta nämä säilyttäisivät malttinsa ja tilanne saataisiin ratkaistua ilman väkivaltaa. Presidentti Tokajev on torjunut kehotukset neuvotella mielenosoittajien kanssa.

Yhdysvallat sallii Kazakstanin-konsulaattinsa ei-välttämättömien työntekijöiden vapaaehtoisen lähdön maasta

Ministeriön matkustustiedotteen päivityksessä muistutetaan, että Kazakstanissa voi tulla mielenosoituksia ja lakkoja ja tilanteet voivat kehittyä nopeasti ilman ennakkovaroitusta.

Putin puhui Tokajevin kanssa

Venäjän johtaman IVY-maiden kollektiivisen turvallisuusjärjestön CSTO:n joukkoja on tällä viikolla matkustanut Kazakstaniin. Presidentti Tokajevin mukaan CSTO:n joukkojen tehtävänä on varmistaa strategisten kohteiden turvallisuus.

Kreml kertoi lauantaina Venäjän presidentin Vladimir Putinin keskustelleen pitkään puhelimessa kazakstanilaisen virkaveljensä kanssa maan levottomuuksista. Presidentit vaihtoivat näkemyksiä toimenpiteistä järjestyksen palauttamiseksi Kazakstanissa. Presidentti Tokajevin kerrotaan kiitelleen Putinia siitä, että tämä lähetti Kazakstaniin CSTO:n joukkoja.

Presidentit sopivat jatkavansa yhteydenpitoa tilanteen kehittymisestä ja järjestävänsä CSTO:n videokokouksen lähipäivinä, Kreml lisäsi.

Lue myös:

    Uusimmat