Mainos

Putin YK:ssa: Syyria syrjäyttänyt Ukrainan tärkeysjärjestyksessä

Venäjän presidentti Vladimir Putin toisteli puheessaan YK:n kokouksessa moneen kertaan kuultuja argumenttejaan niin liittyen maailmanjärjestykseen, Naton laajentumiseen kuin Ukrainan tilanteeseenkin. Yksi asia oli kuitenkin muuttunut, sillä Syyria on noussut Ukrainaa tärkeämmäksi aiheagendalla.

Putin sanoi heti puheensa alkupuolella Venäjän olevan valmis kehittämään YK:ta, mutta vihjaisi, että jotkut muut maat eivät ole.

– Mielestämme yritykset heikentää YK:n uskottavuutta ja laillista pohjaa ovat vaarallisia. Se voi johtaa koko kansainvälisten suhteiden rakenteen romahtamiseen. Silloin meillä ei olisi lainkaan sääntöjä, vain vahvimpien oikeus, Putin sanoi. Lausunto levisi saman tien laajalti venäläisissä viestimissä.

Syytöksiä terroristien tukemisesta

Pian puhe siirtyi odotettuun aiheeseen: Syyriaan. Putin pohjusti puheen uutta suuntaa muistuttamalla, kuinka Neuvostoliitto yritti viedä aatettaan väkisin muihin maihin, ”surullisin seurauksin” ja vertaamalla käytäntöä arabikevääseen ja ”vallankumousten vientiin”.

– Haluaisin kysyä niiltä, jotka ovat tämän tilanteen luoneet: ymmärrättekö mitä olette tehneet?

Putin jatkoi toteamalla, että Isistä vastaan tulisi koota laaja kansainvälinen koalitio. Yhteisrintaman perusjäsenten pitäisi olla Venäjän presidentin mukaan arabivaltioita.

Presidentin mukaan ratkaisua voidaan etsiä pelkästään yhteistyössä Syyriaa hallitsevan Bashar al-Assadin kanssa, sillä muut keinot johtavat vain terroristien tukemiseen. Putin mainitsi puheensa aikana kahteen kertaan, että Yhdysvaltain oppositiolle toimittamaa aseistusta on joutunut Isiksen käsiin.

Ei yllätyksiä

Kuten länsimaihin ja erityisesti Yhdysvaltoihin suunnatut syytökset Pohjois-Afrikan maiden sekasorron edesauttamisesta, myös toive yhteiskoalitiosta olivat täysin odotettavissa.

Venäläisissä uutismedioissa koalitiohaave sai Putinin lausahduksista laajimman huomion. Silti heitto jäi toiveita epämääräisemmäksi – monet venäläiset kommentaattorit odottivat konkreettisempaa suunnitelmaa, kenties jo valmista vastakoalitiota Yhdysvaltain johtamalle koalitiolle.

Samoin puheelta odotettiin enemmän koskien Ukrainaa. Rohkeimmat oppositiokanavilla puheen sisältöä veikanneet uskalsivat jopa arvella, että Putin toteaisi puheen aikana selväsanaisesti Krimin kuuluvan Venäjälle. Putin kuitenkin tyytyi toistamaan jo kuullut kommentit Naton laajenemisesta sekä nimittämään Ukrainan hallitusta laittoman vallankumouksen keinoin valtaan nousseeksi blokiksi.

Pelkästään puheen loppuosa oli hivenen yllättävä: Putin nimittäin päätti esiintymisensä puhumalla ilmastonmuutoksesta ja vannomalla Venäjän valmiuteen tehdä töitä ympäristön pelastamisen eteen.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja