Purra: Tarkemmat tiedot säästöistä kerrotaan maanantaina

Näin Riikka Purra kommentoi budjettineuvotteluita 2:27
Katso video: Näin Purra kommentoi tänään alkaneita budjettineuvotteluita.

Valtiovarainministeri RIikka Purra kommentoi ministeriönsä sisäisiä budjettineuvotteluja torstaina. Hänen mukaansa tarkempia lukuja kerrotaan maanantaina.

Hallituksen suunnittelemat säästöt tarkentuvat ensi viikon alussa, kun valtiovarainministeriöstä kerrotaan tänään alkaneiden neuvottelujen tuloksesta. Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps) totesi torstaina neuvottelujen aluksi, ettei tarkempia lukuja julkaista vielä tässä vaiheessa.

– Maanantaina julkaistaan ministeriön kanta. Tänään olemme käsitelleet yleistä talouden tilaa. Joitakin epävarmuuksia liittyy esimerkiksi talouskasvun suuntaan, ja tiedossa on, että talouskasvu on ollut kitualista, Purra totesi.

Hänen mukaansa budjetissa on tavoite korjata julkista tavoitetta hallitusohjelman mukaisesti sekä puuttua huomattavaksi nousseeseen alijäämään ja julkiseen velkaantumiseen.

– On hyvä tuoda esille, että vaikka hallitusohjelma ja yksittäiset budjetit puuttuvat tähän asiaan voimakkaasti, niin emmehän me ole tilannetta pelastamassa. Tämä vaatii määrätietoisia toimia jokaisessa budjetissa. Eli kun katsoo tilannetta vuoden 2027 tasossa, niin silloinkin meidän velkaantumisemme on hyvin korkeaa. Tarkoittaa sitä, että nyt on viimeinen hetki tehdä näitä toimia, Purra sanoi.

Hallitusohjelmassa suunnitellaan yhteensä noin kuuden miljardin euron verran sopeutustoimia, joista yli neljä miljardia on tarkoitus toteuttaa suorilla menosäästöillä.

Kaikkia hankkeita ei vielä ensi vuonna saada liikkelle, vaan toimia käynnistetään vähitellen, etenkin vuodesta 2025 alkaen. Kaikki hallitusohjelmassa mainitut säästöt on kuitenkin tarkoitus toteuttaa.

– Esimerkiksi arvonlisäverokannan nostossa kymmenestä 14 prosenttiin on hieman suurempaa viivettä, mutta hallitusohjelmassakin se oli merkitty vuodelle 2025 alustavasti, Purra sanoi.

 

Lue myös:

    Uusimmat