Mainos

Puolustusvoimiin määräaikaisia upseerinvirkoja

Puolustusvoimissa siirrytään ensi syksynä upseeriston yhtenäiseen koulutukseen. Opistotasoinen koulutus poistuu ja se liitetään Maanpuolustuskorkeakoulun opetukseen. Maanpuolustuskorkeakoulussa voi jatkossa suorittaa sekä alemman että ylemmän upseerintutkinnon. Suunnitellut 5-10 vuoden upseerien määräaikaiset virat hiertävät sekä päällystö että upseeriliittoa.

-Meitä hiertää siinä määräaikkaiset palvelusuhteet , jotka nyt on tulossa. Kysymyksessä on iso muutos, siksi että tähä asti sotilaat ovat tulleet elämänuralle ja nyt sitten tullaan pätkätöihin, ja se on henkisesti iso muutos. Kuinka paljon näitä pätkätyöläisiä taarvitaan? Sanotaan , että noin 10 vuoden kuluttua heitä tulee olemaan 3000-4000 sotilaan välillä, sanoo päällystöliiton puheenjohtaja Harri Siren.

vastustuksesta huolimatta uudet suunnitelmat otetaan todennaäköisesti käyttöön ensi syksynä. Jatkossa upseerin perusopinnot kestävät vuoden. Sen suorittaneista tulee vänrikkejä. Kolmen vuoden korkeakouluopintojen jälkeen saa luutnantin arvon ja neljän vuoden jälkeen on yliluutnantti.

Perusopintojen jälkeen sekä vänrikit että alemman korkeakoulututkinnon suorittaneet luutnantit palvelevat ensin 5-10 vuotta määräaikaisissa kouluttajan tehtävissä. Sen jälkeen osa heistä koulutetaan erikoistehtäviin ja vakinaistetaan . Osa lähtee siviiliin. Kysymyksessä on laajamittainen muutos tutkinnoissa, viroissa ja sotilasarvoissa.

Erityinen huoli on perusyksiköiden kouluttajien tasosta. Kun tällä hetkellä siellä on upseereita, jotka opiskelevat neljä vuotta, ja opistoupseereita, jotka ovat opiskellet 2,5 vuotta , jatkossa siellä on valtaosa näitä vuoden koulutuksen saaneita määräaikaisiä upseereita. Myös se huolestuttaa paljonko ja minkälaista ainesta tulee määräaikaiseen suhteeseen, sanoo Pekka Kling Upseerilii

Uusi puolustusvoimien koulutusohjelma sisältää myös erorahan. Joka on 12 prosenttia vuosipalkasta. 26.00 Eroraha on itseasiassa palveluaikalisäjärjestelä. sillä Pääesikunta mahdollistetaan määräaokaisten upserien uudelleen kouluttautuminen siviilitehtävään, kertoo everstiluutnantti Hannu Hyppönen pääesikunnasta.

Koulutusuudistuksen taustalla on upseerien eläkeiän muuttaminen ja asevoimien tekninen uudistuminen. Korkeaa teknologiaa käyttävät joukot vaativat upseeristolta nykyistä enemmän osaamista.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.