Puolustusvoimat keventää rakennettaan

Merivoimat aloittaa tänään uudessa kokoonpanossa, kun rannikkotykistö ja Uudenmaan prikaati yhdistyvät merivoimiin. Tänään uudistuu myös Karjalan prikaatin organisaatio. Suurin muutos on jalkaväkipataljoonan Kouvolan pataljoonan lakkauttaminen ja Itä-Suomen viestipataljoonan perustaminen. Viestipataljoona siirtyy Keuruulta Valkealaan.

Puolustusvoimien rakennemuutos harppasi aimo askeleen eteenpäin heinäkuun alussa. Yksikköjä lakkautetaan ympäri maata, ja koulutusta ohjataan aiempaa suurempiin yksiköihin. Puolustusvoimat pyrkii keventämään organisaatiotaan ja parantamaan varusmiesten palveluoloja.

Puolustusvoimien uudistukset perustuvat hallituksen puolustuspoliittiseen selontekoon keväältä 1997. Heinäkuun alussa rannikkotykistö ja rannikkojalkaväki yhdistettiin merivoimiin. Maavoimissa siirretään joukkoja vanhoista pienemmistä yksiköistä kolmeen suureen prikaatiin, jotka sijaitsevat pohjoisella, itäisellä ja läntisellä maanpuolustusalueella.

-Joukkojen siirto maksaa, mutta esimerkiksi merivoimien uudistuksessa johtoportaat vähenevät. Tässä voidaan säästää, sanoo komentaja Eero Karhuvaara Pääesikunnan tiedotusosastolta. Hän arvioi noin 60:n työntekijän joutuneen irtisanoutumaan uudistusten takia. Esimerkiksi jalkaväkipataljoona Kouvolassa on lakkautettu, ja Karjalan prikaatiin on perustettu uusi Itä-Suomen Viestipataljoona.

Rannikkotykistö ja -jalkaväki merivoimiin

Rannikkotykistö ja rannikkojalkaväki yhdistettiin tänään merivoimiin. Rakenneuudistuksen jälkeen merivoimiin kuuluvat laivasto ja rannikkojoukot. Merivoimiin muodostettiin kaksi meripuolustusaluetta, Saaristomeren ja Suomenlahden alueet. Uusilla alueilla joudutaan siirtämään joukkoja rannikkovaruskuntien välillä. Käytännössä organisaatio muuttuu eniten Uudenmaan alueella, jossa varusmiesten koulutusta ohjataan aiempaa enemmän Upinniemeen.

Merivoimien uudistuksilla halutaan parantaa kykyä vastata strategiseen iskuun. Merivoimien komentajan, vara-amiraali Esko Illin mukaan Itämeren strateginen painopiste on nyt Pohjois-Itämerellä. Tässä tilanteessa merivoimien merkitys on aiempaa suurempi.

Koulutusta keskitetään valmiusprikaateihin

Uudet valmiusprikaatit ovat keskiviikosta lähtien Kajaanissa, Säkylässä ja Vekaranjärvellä. Jokaisella kolmella maanpuolustusalueella - pohjoisella, itäisellä ja läntisellä - on näin yksi valmiusprikaatin koulutusyksikkö.

-Samassa prikaatissa voidaan kouluttaa jalkaväki, tykistö, viestintä ja pioneerit eli liikkeenedistäjät ja suluttajat. Nämä yksiköt toimivat täydellisinä joukkoina joukkokoulutusvaiheessa, komentaja Karhuvaara kertoo. Erilliset yksiköt on aiemmin koottu yhteen vain suuria harjoituksia varten. Joukkoja siirretään vielä tämän vuoden aikana uusiin valmiusprikaateihin. Esimerkiksi Vaasan rannikkopatteristo ja Pohjan prikaati siirretään vasta vuoden lopussa.

Kaikki kuusi sotilastoimistoa lakkautettiin tänään tarpeettomina. Tampereen, Porin, Seinäjoen, Savonlinnan, Oulaisten ja Kemin sotilastoimistoissa työskenteli yhteensä muutama kymmenen sotilasta ja siviiliä.

Lomapäivät lisääntyvät

Osana rakenneuudistusta kokonaisen vuoden palvelevat varusmiehet saavat jatkossa enemmän lomaa kuin aiemmin. 9 kuukautta palvelevilla on oikeus 12 arkipäivän henkilökohtaiseen lomaan ja vuoden palvelevilla 18 päivän lomaan. Aiemmin 11 kuukautta palvelevilla varusmiehillä oli oikeus 16 lomapäivään. Varusmiehet saavat myös lisää ilmaisia lomamatkoja. Puolustusvoimat pyrkii siihen, että suurin osa varusmiesten lomamatkoista olisi ilmaisia.

Yli puoli vuotta palvelevat saavat tästä lähtien myös huomattavasti suurempaa päivärahaa kuin aiemmin. 7-9 kuukauden ajalta maksetaan 34 markkaa päivässä ja 10-12 kuukauden ajalta 49 markkaa päivässä. (STT)

Lue myös:

    Uusimmat