Mainos

Puolustusvoimat aloittaa räjähderaivaukset Kuopion Neulalahdessa

Puolustusvoimat aloittaa räjähderaivaukset Kuopion Neulalahdessa, Kainuun prikaatista tiedotetaan. Raivaukset jatkuvat lokakuun ensimmäisen viikon loppuun saakka.

Vesialueilla liikkumista rajoitetaan turvallisuussyistä räjähteiden nostotyön aikana. Vesillä liikkujien tulee pitää 300 metrin etäisyys raivauslauttaan ja sukeltajaan.

Räjähteitä raivataan lautalla, joka etsii pohjassa olevia räjähteitä kauhalla ja magneetilla. Suuria räjähteitä arvellaan Neulalahdessa olevan muutamia tuhansia ja niiden nostotyössä käytetään myös sukeltajia.

Kallavedellä sijaitsevasta Neulalahdesta on 1990-luvulta lähtien nostettu satojatuhansia räjähteitä, muun muassa käsikranaatteja, patruunoita ja sytyttimiä.

– Sotien jälkeen valvontakomissio puuttui siihen, että Kuopiossa oli kolme ampumatarvikevarikkoa, vaikka papereiden mukaan niitä oli yksi. Silloin oli kymmenen päivää aikaa tyhjentää kaksi varikkoa. Silloin vietiin Suuren Neulamäen varikolle niin paljon tavaraa kuin sinne mahtui ja loput hävitettiin upottamalla, Kajaanin joukko-osaston yliluutnantti Janne Aittamaa valaisee suuria räjähdemääriä Neulalahdessa.

Aittamaan mukaan sotien jälkeen räjähteitä hävitettiin pääsääntöisesti upottamalla 1970-luvulle asti.

Yliluutnantti uskoo, että tulevien viikkojen aikana Neulalahdesta nostetaan merkittävä määrä räjähdetarvikkeita. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.