Puolustusministeriön selvitysryhmä: Venäläisille kiinteistökaupoille ei suositella täyskieltoa

Venäläisten kiinteistökauppojen kieltäminen kokonaan haastavaa 3:15
Katso myös: Venäläisten kiinteistökauppojen kieltäminen kokonaan haastavaa

Puolustusministeriön asettama poikkihallinnollinen selvitysryhmä ei suosita venäläisen kiinteistöomistuksen täyskieltoa. Selvitysryhmä ei näe täyskieltoa tehokkaana tai tarkoituksenmukaisena rajoitustoimena.

Selvitysryhmän mukaan nykyinen lainsäädäntö sekä vuoden alusta voimaan tulevat viranomaisten uudet toimivaltuudet kiinteistökauppojen valvonnassa antavat viranomaisille nykytilanteessa tehokkaat keinot suojata tarvittaessa yhteiskunnan elintärkeitä toimintoja kiinteistöomistukseen kytkeytyviltä uhkilta.

Selvityksessä todetaan, että täyskieltoa pystyttäisiin todennäköisesti kiertämään helposti esimerkiksi bulvaanijärjestelyn kautta. Siksi yksittäisen valtion kansalaisiin kohdistuvat yleiset rajoitukset eivät olisi kovin tehokkaita.

–  Tilanteessa, jossa hankinnan kieltäminen perustuu kansalaisuuteen, voitaisiin käyttää apuna erilaisia järjestelyjä, joissa kiinteistön todellinen hallitsija jäisi viranomaisilta tunnistamatta, selvityksessä sanotaan.

Selvitysryhmä totesi myös, että syyskuun lopussa voimaan tulleet viisumirajoitukset ovat jo vähentäneet venäläisten kiinteistökauppoja Suomessa.

Kynnys perusoikeuksien näkökulmasta korkea

Selvityksessä huomautetaan, että perusoikeuksien näkökulmasta kynnys pelkästään tiettyyn kansalaisuuteen kytkeytyville rajoituksille on korkea. Niitä voitaisiin käyttää, jos perusteena olisi esimerkiksi merkittävä uhka Suomen turvallisuudelle eikä tavoitteeseen päästäisi lievemmin ja tehokkaammin keinoin. Selvitysryhmä katsoo, että kiinteistöomistuksen täyskielto ei olisi tehokkain keino puuttua kansalliseen turvallisuuteen kohdistuviin uhkiin.

Tilanne voisi selvityksen muuttua, jos turvallisuusviranomaisten nykyinen uhka-arvio muuttuisi sellaiseksi, että Venäjän kansalaisten kiinteistöhankintojen sellaisenaan katsottaisiin muodostavan kaikkialla Suomessa uhan Suomen turvallisuudelle.

Puolustusministeriön marraskuun alussa asettamassa selvitysryhmässä ovat olleet edustettuina useiden ministeriöiden lisäksi muun muassa suojelupoliisi, Rajavartiolaitos, Pääesikunta ja keskusrikospoliisi.

Selvitysryhmä jatkaa työtään ja tarkastelee seuraavaksi muun muassa sitä, miten EU- ja ETA-alueen ulkopuolisten tahojen hallitsemia asunto-osakkeita ja vuokra-asuntoja voitaisiin valvoa. Hankkeen toinen selvitys annetaan viimeistään 28. helmikuuta.

Venäläisten kiinteistökaupat lisääntyneet

Venäläisten kiinteistökauppoja on seurattu julkisuudessa tänä vuonna aiempaa tarkemmin Ukrainan sodan takia. Lokakuussa esiin nousi esimerkiksi tapaus, jossa kolme venäläistä oli ostanut entisen vanhainkodin Satakunnan Kankaanpäässä muutaman kilometrin päästä Niinisalon varuskunnasta.

Venäläiset ovat tehneet Maanmittauslaitoksen rekisterin mukaan tämän vuoden aikana Suomessa 280 kiinteistökauppaa, joiden arvo on ollut yhteensä 17,6 miljoona euroa. Kauppamäärä on kasvanut selvästi edellisvuosista.

Kaupat keskittyvät itärajan tuntumaan, niistä noin puolet on tehty Etelä-Karjalassa ja Etelä-Savossa.

Lue myös:

    Uusimmat