Venäläisen helikopterin epäillään lentäneen noin 4 kilometriä Suomen puolelle – UM pyytää selvitystä suurlähetystöltä

Tallentui Flighradariin: Näin IL-96-300 koukkasi Porvoon läheisyydessä 0:20
Myös toinen ilmatilaloukkaus tapahtui huhtikuussa: Venäläiskoneen ilmatilanloukkaus Suomessa tallentui lentoseurantaan – katso, miten IL-96-300 koukkasi Porvoon lähistöllä

Venäläisen valtionilma-aluksen epäillään loukanneen Suomen ilmatilaa tänään aamupäivällä itärajalla Kesälahden ja Parikkalan tasalla. Asiasta tiedotti puolustusministeriö.

Suomen puolella epäillään käyneen helikopterin, jonka tyyppi on Mi-17, kertoi puolustusministeriön viestintäpäällikkö Kristian Vakkuri MTV Uutisille iltapäivällä.

Vakkuri painottaa, että kyseessä on tässä vaiheessa vielä epäily. 

Alustavien tietojen mukaan sotilashelikopteri olisi käynyt noin 4–4,5 kilometrin syvyydellä Suomen puolella. Ilmatilaloukkauksen epäillään Vakkurin mukaan tapahtuneen noin kello 10.40.

Viestintäpäällikkö ei ottanut kantaa siihen, kuinka pitkään venäläiskopteri olisi ollut Suomen puolella, koska se on Puolustusvoimien operatiivista tietoa. Samasta syystä Vakkuri ei kommentoinut sitä, oliko venäläiskonetta tunnistamaan lähetetty Suomen Ilmavoimien lentokonetta.

Rajavartiolaitos on aloittanut tapauksesta esitutkinnan.

Ulkoministeriö kertoo Twitterissä olleensa yhteydessä Venäjän Helsingin suurlähetystöön ja pyytäneensä selvitystä epäillystä ilmatilaloukkauksesta.

Videolla näkyy panssarivaunuja Tampereella – Reuters uutisoi virheellisesti Suomen siirtävän kalustoa itärajalle 2:26

Suomi suhtautuu vakavasti

Puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) mukaan on liian aikaista sanoa, liittyykö Venäjän epäilty ilmatilaloukkaus itärajalla samaan aikaan Niinisalossa käynnissä olevaan kansainväliseen Arrow 22 -sotaharjoitukseen.

Harjoitukseen tänään tutustunut Kaikkonen sanoi lehdistötilaisuudessa Britannian puolustusministerin Ben Wallacen kanssa, ettei tällaista mahdollisuutta voi myöskään sulkea tässä vaiheessa pois.

– Rajavartiolaitos on aloittanut tutkinnan. Palataan tähän sitten, kun saadaan vähän tarkempaa tietoa ja on keskusteltu naapurin (Venäjän) kanssa, Kaikkonen totesi.

Kaikkonen korosti, että Suomi suhtautuu ilmatilaloukkauksiin aina vakavasti.

Jo toinen kerta tänä vuonna

Vakkurin mukaan kyseessä on toinen kerta tänä vuonna, kun venäläisen valtionilma-aluksen epäillään loukanneen Suomen ilmatilaa. Edellinen tapaus sattui 8. huhtikuuta.

Vajaa viikko sitten venäläinen sotilaskone loukkasi Ruotsin ilmatilaa. Ruotsin puolustusvoimat ilmoitti, että tuo ilmatilaloukkaus tapahtui Blekingen läänin eteläpuolella perjantai-iltana.

Suomi ja Ruotsi harkitsevat paraikaa, hakevatko ne jäsenyyttä puolustusliitto Natoon. Venäjä on varoittanut jäsenhakemusten tekemisestä ja sen on arvioitu voivan tehdä esimerkiksi kyberhyökkäyksiä ja ilmatilaloukkauksia.

Lue myös:

    Uusimmat