Mainos

Puolustusministeri Niinistö: Demilitarisoitu Ahvenanmaa on haaste Suomen puolustukselle

Demilitarisoitu Ahvenanmaa on haaste Suomen puolustukselle, kirjoittaa puolustusministeri Jussi Niinistö kolumnissaan Itämeren asioita käsittelevän Centrum Balticum –ajatushautomon verkkosivuilla.

Niinistön mukaan Venäjän viimeaikaiset toimet ja sotilasliitto Naton vastareaktiot ovat kasvattaneet jännitteitä Itämeren alueella. Puolustusministeri katsoo, että aseellisten kriisien ennakkovaroitusaika on lyhentynyt ja kynnys voimankäyttöön alentunut. 

Niinistö näkee etenkin Venäjän uhkaksi Suomen turvallisuudelle. 

– Sotilaallista voimankäyttöä Suomea vastaan tai sillä uhkaamista ei voida sulkea pois, Niinistö kirjoittaa kolumnissaan.

Ahvenanmaa tärkeä Itämeren hallinnalle

Niinistön mukaan myöskään Ahvenanmaan joutumista sotatoimien kohteeksi ei voida sulkea pois siitä huolimatta, että alue on demilitarisoitu. 

– Ahvenanmaa on Gotlannin tavoin tärkeä Itämeren hallinnan kannalta. Siksi sen joutumista sotatoimien kohteeksi mahdollisessa konfliktitilanteessa ei voi sulkea pois, jos toinen valtio on valmis rikkomaan kansainvälistä oikeutta, Niinistö kirjoittaa ja viittaa Krimin niemimaan valtaukseen.

Niinistön mukaan uhkien ennakointi ja tarvittaessa sotilaallisen valmiuden nopea kohottaminen on tärkeää, sillä sotilaallisen voimankäytön ja rauhantilan raja on hämärtynyt.

– Sodat eivät enää julistuksenomaisesti ala ja harvoin edes päättyvät muodolliseen rauhansopimukseen. Voimankäytön keinovalikoima on laaja ja se sisältää myös tunnuksettomien taistelijoiden eli "vihreiden miesten" käyttöä.

Niinistön mukaan Ahvenanmaan turvallisuusasioita pohditaan aluevalvontalainsäädäntöä kehitettäessä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.