Puolustusministeri: Lavrovin Nato-kommentti ei suora viesti Suomelle

Puolustusministeri Jussi Niinistön (ps.) mukaan Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin varoitus sotilastoimista ei ole suora viesti Suomelle, vaan sen voi tulkita viestiksi Venäjän kannasta sotilasliitto Natoon ja sen laajenemiseen.

Lavrov varoitti ruotsalaislehti Dagens Nyheterin haastattelussa Venäjän ryhtyvän sotilaallisiin vastatoimiin, jos Ruotsi liittyy Natoon.

Niinistö pitää selvänä, että Ruotsin mahdollinen Nato-jäsenyys voisi johtaa vakavaan kriisiin määrittelemättömäksi ajaksi. Hän huomauttaa, että Ruotsi liittyisi Natoon huomattavasti aiempaa kireämmässä ilmapiirissä.

Lavrov totesi ruotsalaislehdelle, ettei Venäjä aio seurata toimettomana Naton laajenemista. Hän ei kuitenkaan halunnut ottaa kantaa siihen, minkälaisiin toimiin Venäjä ryhtyisi. Ministerin mukaan siitä päättäisi Venäjän puolustusministeriön ja asevoimien johto.

– Olemme aina varoittaneet Naton laajenemisesta itään. Jokainen maa päättää itse, miten vastaa turvallisuudestaan, mutta jos sotilaallinen infrastruktuuri lähenee Venäjän rajoja, ryhdymme tietenkin tarpeellisiin sotilasteknisiin vastatoimiin. Siinä ei ole mitään henkilökohtaista, Lavrov sanoi.

Lavrov korosti, että on yksi asia, jos Venäjällä on neutraaleja naapurimaita pohjoisessa ja toinen, jos naapurimaat kuuluvat Natoon, joka ministerin mukaan on viime aikoina kääntynyt enemmän Venäjää vastaan.

– Kun aiemmin (Venäjä ja Naton välillä) oli kumppanuussuhde ja luottamusta emmekä yrittäneet nähdä toisiamme uhkana, silloin Nato oli yhdenlainen. On selvää, että nykyään se on erilainen, Lavrov sanoi.  

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja