Ulkoministeri Haaviston mukaan Afganistanista Suomeen evakuoitujen lukumäärä on tarkentunut 330 henkilöön

Puolustusministeri Antti Kaikkonen: Suomen joukot olivat Kabulin lentokentällä pommi-iskujen aikana 3:21
Katso video: Puolustusministeri Antti Kaikkonen kertoo Kabulin lentokentällä tapahtuneista iskuista.

Puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) mukaan suomalaisjoukot olivat Kabulissa torstaisten pommi-iskujen aikaan.

– Onneksemme he eivät olleet räjähdyspaikkojen lähellä, hän sanoo. 

Kaikkosen mukaan iskut eivät muuttaneet joukkojen vetämisen aikataulua, vaan siitä oli sovittu jo aikaisemmin. Puolustusministerin mukaan Yhdysvallat tarvitsee kenttää omiin evakuointeihinsa tulevina päivinä. Lisäksi vaara kentällä on lisääntynyt, ja ihmisiä on vaikeaa saada kentälle evakuoitaviksi.

Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) mukaan tilannekuva Afganistanista ja lähimaihin heijastuvista vaikutuksista on vielä epätarkka.

–  Toistaiseksi Afganistanin lähimaihin ei ole tullut suuria määriä pakolaisia. Oletettavissa on, että tilanne muuttuu, Ohisalo sanoo.

Hänen mukaansa nyt on tuettava Afganistanin lähialueita ja -maita, jotta ne pystyvät tarjoamaan välitöntä suojelua maasta pakeneville.

Evakuoitujen lukumäärä tarkentui

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) sanoo, että kaikkiaan Afganistanista Suomeen evakuoitujen lukumäärä on tarkentunut 330 henkilöön. Aiemmin kerrottiin, että evakuoitujen määrä olisi noin 340.

Hän sanoo tiedotustilaisuudessa, että Suomeen saatiin evakuoitua 10 päivän aikana 250 Suomen kansalaista, pysyvän oleskeluluvan haltijaa ja Suomen lähetystössä työskennellyttä mukaan lukien näiden perheet.

Myös kaikki valtioneuvoston 13.8. tekemän päätöksen mukaiset EU-delegaation ja Nato-operaation Suomen kiintiöön kuuluvat henkilöt on saatu evakuoitua, yhteensä 80 henkilöä.

Haavisto sanoo, että kaikkia evakuointipäätösten piirissä olevia ei vielä saatu turvaan Afganistanista, jossa on kymmeniä Suomen kansalaisia.

Suomi teki kolme evakuointipäätöstä

Afganistanin nopeasti heikentyneen turvallisuustilanteen takia valtioneuvosto päätti 13. elokuuta, että Afganistanissa Suomen, EU:n ja Naton palveluksessa työskennelleitä afganistanilaisia perheineen voidaan ottaa Suomeen ja heille myönnetään oleskelulupa. Suomeen päätettiin ottaa enintään 130 henkilöä mukaan lukien heidän perheensä.

Kaksi päivää myöhemmin 15. elokuuta valtioneuvosto päätti nostaa Afganistanista tulijoiden määrän 170 henkilöön.

Suomen suurlähetystö Kabulissa suljettiin 16. elokuuta Afganistanin turvallisuustilanteen heikennyttyä edelleen. Edustuston diplomaattinen henkilökunta oli evakuoitumassa maasta.

Ulkoministeriön kahden hengen avustustiimi saapui Kabulin lentokentälle 17. elokuuta helpottamaan evakuointien järjestelyjä.

Presidentti päätti 20. elokuuta puolustusvoimien joukon lähettämisestä Kabulin lentokentälle turvaamaan Suomen avustustiimin evakuointitehtävää. Joukko lähti kohti Kabulia samana iltana.

Valtioneuvosto päätti 24. elokuuta, että Afganistanista voidaan ottaa Suomeen aiemmin päätettyjen lisäksi 128 henkilöä, jotka koostuvat Suomen Kabulin suurlähetystön entisistä työntekijöistä ja turva-alan työntekijöistä perheineen.

Suomalaiset sotilaat ja ulkoministeriön avustustiimi poistuivat Kabulista 26. elokuuta illalla.

Lue myös:

    Uusimmat