Puolustusministeri Kaikkonen selvittäisi naisille kutsuntoja ja kansalaispalvelusta – “Voisi olla kevyempi malli, vaikka 2-3 kuukautta”

10:24

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) haluaa nykyistä enemmän naisia asepalvelukseen. Kysymys on ministerin mukaan muun muassa maanpuolustustahdon kasvattamisesta.

Naisten kiinnostus asepalvelusta kohtaan on viime vuosina kasvanut, ja viimeisten kolmen vuoden aikana vapaaehtoiseen palvelukseen on hakenut 1000-1500 naista vuosittain. Puolustusministeri Antti Kaikkonen toivoo, että luku kasvaa entisestään.

– Pitäisin aivan hyvänä, että vielä nykyistä suurempi osa naisista suorittaisi varusmiespalveluksen, mutta ajattelen niin että sen pitäisi olla vapaaehtoista kuten tällä hetkellä on, Kaikkonen sanoo MTV:n Uutisextran haastattelussa.

Yksi keino tavoitteen saavuttamiseksi voisi ministerin mukaan olla kutsuntojen laajentaminen koskemaan myös naisia.

– Mielestäni se voisi olla hyvä ajatus, ainakin selvittämisen arvoinen. Ja vaikka naisia ei mielestäni pidä pakottaa varusmiespalvelukseen, niin kutsuntojen kautta voitaisiin kertoa kaikille, mitä se käytännössä mahdollistaisi ja tarjoaisi, Kaikkonen sanoo.

Kansalaispalvelus kaventaisi tasa-arvoeroa

Asevelvollisuusjärjestelmää kehittämään nimitetään pian eduskuntapuolueiden yhteinen parlamentaarinen komitea. Puolustusministeri toivoo, että osana komitean työtä selvitetään myös naisille suunnatun kansalaispalveluksen käynnistämistä.

– Meillä on tilanne, että toinen sukupuoli joutuu suorittamaan tai saa suorittaa asevelvollisuuden ja toinen voi halutessaan niin tehdä, niin vähän se ainakin kaventaisi tuota eroa, jos naisilla olisi jonkinlainen kansalaispalveluvelvollisuus.

– Se voisi olla hieman kevyempi malli, vaikka pari kolme kuukautta. Täytyy selvittää, onko yhteiskunnassa sellaisia tehtäviä, että tällaiselle olisi tarvetta. Sen pitäisi hyödyttää sekä yhteiskuntaa että siihen osallistuvia itseään. En osaa vielä tältä istumalta sanoa, onko tämä varmasti hyvä idea, mutta sen voin sanoa, että mielestäni tämänkin tyyppinen asia kannattaa selvittää osana tätä parlamentaarista työtä joka nyt laitetaan käyntiin, Kaikkonen sanoo. 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.