Puoluevaikuttajan analyysi: Sinisten mahalasku vaaleissa johtui "Halla-ahon taustajoukkojen informaatiovaikuttamisesta" ja toiminnan lässähtämisestä

2:48
Uutisjuttu: Sinisten koko ryhmä putosi eduskunnasta

Sinisen tulevaisuuden puoluehallituksen jäsen, puolustusministeri Jussi Niinistön erityisavustaja Petteri Leino listaa puolueensa epäonnistumiselle eduskuntavaaleissa kaksi syytä blogikirjoituksessaan.

Uuden Suomen blogissaan hän kertoo suurimmaksi syyksi perussuomalaisiin jääneiden "informaatiovaikuttamisen".

– Merkittävimpänä syynä sinisten floppaamiseen nostan Halla-ahon taustajoukkojen onnistuneen informaatiovaikuttamisen, Leino kirjoittaa.

Hänen mukaansa perussuomalaisiin hajoamisen jälkeen jääneet saivat maalattua sinisistä kuvan pettureina ja "hillotolppaan" takertuneina. Hänen mukaansa syyt puolueen jakaantumiseen olivat muualla.

– Valheellinen väite, että puolueen hajoaminen olisi tehty vain ministerien salkkujen säilyttämiseksi, muodostui yleiseksi käsitykseksi, Leino väittää.

Toiminta lässähti

Toinen syy sinisten "vaalifloppiin" on Leinon mielestä toiminnan lässähtäminen pian ryhmän perustamisen jälkeen. Tuolloin Uusi vaihtoehto -nimisen ryhmän mediajulkisuus oli Leinon mukaan aluksi positiivista, mutta se kääntyi pian.

Ryhmän perustamisen jälkeen se menetti pian yhden edustajansa, kun Ritva "Kike" Elomaa siirtyi takaisin perussuomalaisiin. Keskustelua käytiin myös siitä, onko hallituksen jatkamiselle moraalista oikeutusta.

Sinisten toiminta hiipui Leinon mukaan säästöliekille juhannuksen 2017 jälkeen.

– Puolue painui prosenttikerhoon, eikä enää noussut sieltä, Leino kirjoittaa.

Prosenttikerho on sikäli osuva termi, että sinisten kannatus eduskuntavaaleissa oli 1,0 prosenttia. Puolue jäi kauas kansanedustajapaikoista. Vaalien jälkeen sinisten puheenjohtaja Sampo Terho kommentoi, että puolue aikoo jatkaa toimintaansa.

Petteri Leino oli vaaleissa ehdolla ja sai Pirkanmaalla 184 ääntä.

– Paska reissu, mutta tulipahan tehtyä. Vituiksi meni koko vallankumous, Leino kommentoi vaalitulosta tuoreeltaan sinisten vaalivalvojaisissa Iltalehdelle.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja