Vaalit

Näin äänet jakautuvat – tästä pääset kuntavaalien tulospalveluun!

Vaalitulospalveluun

Puolueiden ulkopuolisten ehdokkaiden määrä kasvoi huimasti – Kruunupyyssä kolmannes valtuustosta on jo nyt itsenäisen ryhmän hallussa: "Ei puoluetausta, vaan asiat"

3:07
Näin Kruunupyyssä ajatelaan puolueiden ulkopuolisista ehdokkaista: "On hyvä, että on valinnanvaraa"

Kuntavaalit lähestyvät, ja politiikkaan intoudutaan mukaan myös puolueiden ulkopuolelta. Puolueiden ulkopuolelta tulevien ehdokkaiden määrä on näissä vaaleissa kasvanut jopa 40 prosenttia.

Näissä kuntavaaleissa valitsijayhdistyksillä on koko maassa 129 ehdokasta 94 eri kunnassa. Yhteensä ehdokkaita vaaleissa on 35 627, eli puolueiden ehdokkaat ovat selvässä enemmistössä.

Mutta kasvu edellisiin vaaleihin on ollut reipasta.

Vaaliasiantuntijan mukaan vapaiden ryhmien suosion kasvu liittyy äänestäjien ja puolueiden etääntymiseen toisistaan.

– Kansalaiset entistä vähemmän ovat halukkaita liittymään puolueisiin, toimimaan ideologisissa puolueissa.

– Halu vaikuttaa kuitenkin politiikan asiakysymyksiin myös paikallisella tasolla kanavoituu sitten niin, että organisoidutaan erilaisten löyhempien yhteenliittymien ympärille, MTV Uutisten vaaliasiantuntija Kimmo Grönlund sanoo.

Valitsijayhdistyksissä ehdokkaita yleensä yhdistävätkin asiat, eivätkä niinkään puoluetaustat. Ryhmät ovat voineet saada alkunsa yksittäisistä kuntaa koskettavista ongelmista.

PRO Kruunupyy-ryhmällä on nyt jo reilu kolmannes paikoista Kruunupyyn valtuustossa, jossa valtaa pitää RKP ja ainut perinteinen puolue sen rinnalla on kristillisdemokraatit.

Ryhmää alettiin kasata aikoinaan sote-uudistuksen vaikutuksesta, koska paikalliset pelkäsivät palvelujen karkaavaan kauemmas.

MTV Uutiset vieraili Kruunupyyssä kysymässä ehdokkailta ja äänestäjiltä, mitä mieltä he ovat puolueiden ulkopuolisista ehdokkaista. Katso juttu artikkelin alussa olevalta videolta!


Vaali-iltana 13.6. MTV Uutiset seuraa kuntavaalien ääntenlaskennan etenemistä sekä televisiossa että digitaalisten palvelujen puolella seuraavasti:

Sunnuntai 13.6.

MTV:n kuntavaalien tulospalveluaukeaa vaali-iltana kello 20 osoitteessa. Siihen saakka tulospalvelusivulta pääsee lukemaan kaikki kuntavaaleihin liittyvät uutiset. 


MTV Uutiset Live seuraa vaalipäivän tapahtumia useissa eri lähetyksissä osoitteissa mtv.fi ja mtvuutiset.fi.


Tulosilta kello 19.30–23.05

Illan isäntänä toimii toimittaja Jaakko Loikkanen ja analyysistä vastaavat MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki sekä asiantuntija Kimmo Grönlund.


Lähetyksessä seurataan tuloslaskelmaa reaaliajassa ja kierretään puolueiden vaalivalvojaisissa. 


Noin kello 21 eduskuntapuolueiden ja pienpuolueiden puheenjohtajat saapuvat lähetykseen keskustelemaan vaalituloksesta.


Tulosiltaa voi seurata suorana MTV3-kanavalla sekä verkossa osoitteissa mtv.fi ja mtvuutiset.fi. Mtv.fi-palvelussa ohjelman voi katsoa myös myöhemmin. 


Vaalisohva kello 19.30–22


Vaalipäivänä järjestetään myös Vaalisohva-lähetys, jossa Timo Soini, Sirkka-Liisa Anttila ja Liisa Jaakonsaari seuraavat ääntenlaskentaa MTV uutisten sohvilta ja keskustelevat paitsi tuloksista myös itse ohjelmasta.


Vaalisohva lähetetään kokonaisena vain verkossa osoitteissa mtv.fi ja mtvuutiset.fi, mutta television tulosläletyksessä sohvan tunnelmia käydään myös kurkistamassa.

Maanantai 14.6.

Uutisaamussa pureskellaan vaalitulosta MTV3-kanavalla ja mtv.fi-palvelussa.


Uutisaamun jälkeen vaalituloksen analysointia jatketaan MTV Uutiset Livessä koko päivän. Television katsojat pääsevat mukaan Liven pitkässä lähetyksessä, joka alkaa kello 14.30 myös MTV3-kanavalla. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja