Mainos

Puolueet vasta löytämässä vähemmistöt

Maahanmuuttajille löytyy oma yhdistys kahdesta suuresta puolueesta. Seksuaaliset vähemmistöt ja vammaisetkin on huomioitu vain harvoissa puolueissa.

Puolueet ovat vasta aloittelemassa maahanmuuttajien houkuttelemista puoluetoimintaan. Viidestä suurimmasta puolueesta yksikään ei ole suunnannut kampanjoitaan suoraan maahanmuuttajille. Vain SDP:llä, kokoomuksella ja keskustalla on omat yhdistykset maahanmuuttajille.

SDP:n Helsingin-piirin alaisena on oma somaliyhdistys ja kokoomuksen läheisjärjestönä on Kansalliset maahanmuuttajat. Keskustan Helsingin-piirillä on Monikulttuuriset-yhdistys sekä oma yhdistys venäjänkielisille.

Muille erityisryhmille puolueilla on vain muutama yhdistys. SDP:llä on oma yhdistys myös seksuaalisille vähemmistöille ja vihreillä vammaisille.

Vihreiden puoluesihteerin Panu Laturin mukaan puolue on perustamassa maahanmuuttajille omaa yhdistystä. Vasemmistoliitto taas puuhaa puoluesihteeri Sirpa Puhakan mukaan omaa verkostoa seksuaalivähemmistöille.

Maahanmuuttajien virallinen edustus puolueen sisällä ei kuitenkaan välttämättä takaa näille parempia vaikutusmahdollisuuksia puolueen sisällä. Esimerkiksi eduskuntavaaleissa kokoomuksella oli vain yksi maahanmuuttajaehdokas koko Suomessa ja SDP:llä kaksi. Keskustalla ja kristillisdemokraateilla ulkomaalaistaustaisia ehdokkaita oli kuusi. Yksikään maahanmuuttaja ei kuitenkaan päässyt eduskuntaan.

Jäsenhankinta piirien vastuulla

Keskustan puoluesihteerin Jarmo Korhosen mukaan puolueen lähtökohtana on, että ihmiset vaikuttavat tasavertaisesti oman piiriyhdistyksensä sisällä.

- Oman yhdistyksen perustaminenkin on tietysti mahdollista, Korhonen sanoo.

Keskitettyjä kampanjoita vähemmistöjen houkuttelemiseksi puolueisiin ei ole ollut, koska jäsenten hankinta on puolueissa yleensä piirijärjestöjen vastuulla. Vihreiden Laturin mukaan heillä ei siihen ole ollut myöskään tarvetta.

- Seksuaalivähemmistöt ja vammaiset ovat olleet puolueessamme alusta lähtien vahvasti edustettuina, ja uskon, että suurin osa näiden ryhmien edustajista äänestää vihreitä. Myös maahanmuuttajia on hakeutunut puolueemme toimintaan oma-aloitteisesti.

Kielivalikoima kasvaa verkossa

Perussuomalaisia lukuun ottamatta kaikkien eduskuntapuolueiden verkkosivuilla on tietoa ruotsiksi ja kokoomusta lukuun ottamatta englanniksi. Lisäksi vihreiden nettisivusta on myös venäjänkielinen versio.

Kaikkien viiden suurimman puolueen puoluesihteerit kertovat, että niiden verkkosivujen kielivalikoimaa tai maahanmuuttajille suunnattua tietoa on tarkoitus laajentaa. Kunnianhimoisimmat suunnitelmat on vihreillä, jotka aikovat saada sivunsa myös somalin ja viron kielille.

Puoluesihteeri Laturin mukaan Suomen pitäisi ottaa tässä asiassa mallia Ruotsista, jossa valtio tukee puolueiden käännöstöitä.

- Olisi syytä harkita, että tulevaisuudessa Suomessakin olisi kannusteita kääntää puolueiden verkkosivuja ja ohjelmia eri kielille. Tämä helpottaisi maahanmuuttajien toimimista yhteiskunnassa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.