Mainos

"Puolet syöpäpotilaista jää ilman riittävää kipuhoitoa"

Asiantuntijan mukaan Suomessa voi olla vaikeaa saada hoitoa krooniseen kipuun. Kuntoutus Orton Oy:n kipuklinikan ylilääkäri Jukka Pekka Kourin mukaan kivunhoito ei ole Suomessa oikealla tasolla.

- Suomessa on Kivun tutkimus -yhdistys, joka koostuu kivunhoidosta kiinnostuneista lääkäreistä. Haluamme saada muun muassa syöpäkivun hoidon ajantasalle Suomessa, sanoi Kouri Radio Novan Yöradio-ohjelmassa.

- Esimerkiksi syöpäkipu saadaan hoidettua paremmin kuin ennen, mutta edelleen me kipulääkärit olemme sitä mieltä, että asia ei ole kunnossa. Vain 50 prosenttia syöpäpotilaista saa riittävän kipuhoidon.

Yhdistys järjestää koulutustilaisuuksia kivun hoitamisesta eri puolilla Suomea. Kourin mukaan vielä on paljon tehtävää. Resursseja pitäisi saada enemmän - esimerkiksi kipuklinikoita pitäisi olla enemmän, samoin lääkärivirkoja ja kipukuntoutusta.

- Resurssit ovat melko niukat tässä maassa tehdä tätä työtä, ylilääkäri Jukka Pekka Kouri sanoo.

Monen suomalaisen elämää hallitsee myös kipu, jonka aiheuttajaa ei tunnu löytyvän. Kipu voi olla esimerkiksi jatkuvaa ja pitkittyvää särkyä, ajoittaista tuikkauskipua tai häiriöitä tuntoaistissa.

- Myös kroonisten selkäpotilaiden ja monien muiden potilasryhmien kohdalla pitäisi mennä eteenpäin. Tässä on vielä valtavasti haasteita.

Kipudiagnoosin tekeminen vaatii usein eri asiantuntijoiden yhteistyötä.

Radio Novan Yöradio-ohjelman aiheena oli krooninen kipu ja sen kanssa eläminen. Radio Novan nettisivuille pääset tästä linkistä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.