Puolet suomalaisperheistä sanoo lasten hankinnan heikentäneen taloustilannetta – tukea isovanhemmilta ja pankilta

Lahjaksi tulevaisuus: Köyhyys lapsiperheissä 10:23

Yli puolet Nordean lapsiperhekyselyyn vastanneista perheistä koki lasten hankinnan heikentäneen taloustilannettaan.

Vastaajista puolet kertoi taloustilanteensa heikenneen hieman lapsen saamisen vuoksi, ja hieman useammalla kuin yhdellä kymmenestä taloustilanne heikkeni paljon.

Vastaajista reilun kolmanneksen mukaan taloustilanteessa ei tapahtunut muutosta.

Mitä enemmän, sitä parempi

Leijonanosan mielestä oma taloustilanne heikkeni hieman tai paljon kolmen ensimmäisen lapsen kohdalla, mutta neljännen hankitun lapsen kohdalla enemmistö ei enää havainnut muutosta taloustilanteessa. Pienen osan mielestä taloustilanne itse asiassa parani neljännen lapsen kohdalla.

Taloustilanteen heikkenemiseen oli kyselyn perusteella varauduttu, sillä 57 prosenttia vastaajista kertoi taloustilanteen muutoksen vastanneen odotuksia. Noin kolmasosan kohdalla taloustilanne kuitenkin heikkeni odotuksia voimakkaammin.

Noin kolmanneksen mielestä asumismenoista selviytymisestä tuli hieman vaikeampaa. Enemmistön mukaan lapsen saapuminen ei kuitenkaan vaikuttanut asumismenoihin. Asumismenoista selviytymisen vaikeutuminen oli yleisempää vuokralla asuvien parissa kuin omistusasujien keskuudessa.

Moni saa tukea isovanhemmilta

Vastaajista vajaa kolmannes kertoi muuttaneensa suurempaan asuntoon lasten hankinnan vuoksi.

Taloudenpidossa lasten hankintaan varauduttiin säästämällä rahaa ennakkoon sekä säästämällä jokapäiväisissä menoissa.

Ennakkoon säästäminen oli yleisempää hyvätuloisten kohdalla. Yli 100  000 euroa vuodessa ansaitsevista vanhemmista puolet kertoi säästäneensä ennalta lapsia varten. Päivittäisistä menoista säästäminen oli yleisempää vähävaraisten parissa.

Lyhennysvapaata

Asuntovelallisista joka neljäs kertoi ottaneensa lyhennysvapaata lainanmaksusta lapsen syntymän kohdalla.

Pariskunnista noin kolmannes kertoi saaneensa taloudellista apua omilta vanhemmiltaan.

Nordean teettämän kyselyn toteutti Kantar TNS. Se toteutettiin verkossa helmikuussa ja siihen vastasi 502 suomalaista, joiden kotitaloudessa asuu alle 6-vuotiaita lapsia.

Lue myös:

    Uusimmat