Mainos

Puolet hiekkarannoista kunnostuksen tarpeessa

Yli puolet Suomen hiekkarannoista olisi kunnostuksen tarpeessa. Rehevöityminen, umpeenkasvu ja vieraslaji kurtturuusun voittokulku uhkaavat hävittää rantojen rikkaan lajiston. Monet rantojen lajit ovat uhanalaistuneet nopeasti ja niiden pelastaminen vaatisi pikaisia toimia.

- Hiekkarantojen tila on Suomessa mennyt viime vuosikymmenten aikana niin nopeasti niin huonoon suuntaan, että lajien  uhanalaistumiskehityskin on ollu voimakasta, toteaa vanhempi tutkija Terhi Ryttäri Suomen ympäristökeskuksesta. 

Rantojen tilaa heikentävät monet asiat.

- Ehkä pahin on meren rehevöityminen, joka aiheuttaa rehevöitymistä ja umpeenkasvua myös rannalla. Yhtä lailla hankala asia on rantojen kuluminen virkistyskäytön ja rakentamisen myötä. Kolmas etenkin Suomenlahden rannoilla näkyvä ilmiö on kurtturuusun leviäminen hiekkarannoille, luettelee Terhi Ryttäri.

Kurtturuusu valloittaa rantoja

Luonnontilainen hiekkaranta on satojen lajien turvapaikka.

- Hiekkarannoilla elää satoja eri lajeja. Näkyvimpiä ovat kasvit, mutta rannoilla piileskelee myös valtava joukko hyönteisiä, luteita, kaskaita, kirvoja, hämähäkkejä, kovakuoriaisia, listaa Ryttäri.

Rantoja voi kunnostaa monella tavalla.

- Voimme tehdä paljon rantojen hyväksi. Kurtturuusun poisto on ehkä helpoimmasta päästä. Se vaatii työtä, mutta on palkitsevaa ja kannattavaa. Meren tilan paranemista odotellessa rehevöitynyttä rantaa voi hoitaa levää korjaamalla, kasvillisuutta niittämällä tai järjestämällä rannalle laidunnusta, ehdottaa Ryttäri.

Esimerkiksi Hangon Furuvikin rannalla useamman vuoden jatkuneet hoitotalkoot ovat tuottaneet hyviä tuloksia.

- Täällä on saatu palautettua rantojen kasvillisuuden luontainen vyöhykkeisyys. Tänne on myös palannut uhanalaisia lajeja kuten meriotakilokki ja rantakaura. Paikallinen harvinaisuus sinisiipisirkka on runsastunut ja levittäytynyt uusille alueille, kiittelee terhi Ryttäri.

Suomen huonokuntoisimmat rannat ovat Suomenlahdella. Perämeren rannat ovat selvästi paremmassa kunnossa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.