Puolen vuoden jonotusaika saa jotkut luovuttamaan

Heikentyvä taloustilanne näkyy kasvavina jonoina kuntien talous- ja velkaneuvontayksiköissä. Jo kynnys hakea apua ahdistavassa tilanteessa on korkea, mutta puolen vuoden odotusaika saa monet asiakkaiksi haluavat katoamaan jonoista.

Viidennes Helsingin jonottajista haihtuu listalta, ja ahdistavinta on, kun neuvontaan kantautuu viesti menehtyneestä velallisesta.

– Mitä siellä taustalla on, sitä emme tiedä. Joku saattaa soittaa vuoden päästä, että tallella ollaan. Kaikkea ei saada tietoon, se tekee tästä työstä haasteellisen ja raskaan.

Jonotusaikaan on puututtu viime syksynä, kun talous- ja velkaneuvontaan hakeutuvien asiakkaiden määrä kaksinkertaistui. Henkilökunnan tueksi on saatu kaksi työllisyysvaroin palkattua avustajaa neuvojille. Toukokuun alussa henkilökunta saa lisävoimia, kun ruuhkaa purkamaan palkataan uusi talous- ja velkaneuvoja.

"Pelastitte henkeni"

Pitkä taloudellinen ahdinko aiheuttaa helposti psyykkisiä ja fyysisiä sairauksia, minkä vuoksi neuvonnan tukena voidaan tarvita esimerkiksi mielenterveyspalveluita tai toimeentulotukea. Rikama muistuttaa, että apua kannattaa ehdottomasti hakea, vaikka se tuntuisi vaikealta. Jonoon hakeutuminen on jo iso askel parempaan suuntaan.

– Jo jonotusaikana olemme voineet antaa ohjeita ja neuvoja, miten päästä eteenpäin.

Rikaman mukaan hänen ja kollegojensa työssä auttaa jaksamaan tieto siitä, että talous- ja velkaneuvojat voivat muuttaa ihmisten tilanteita.

– Ne jotka ovat jaksaneet odottaa ja ovat astuneet kynnyksemme yli, ovat olleet todella tyytyväisiä. On sanottu, että "Ai kuinka ihanaa, että täällä ei paheksuta". Olemme todenneet, että tämä on meidän arkea. Meidän tehtävämme on etsiä näihin ongelmiin ratkaisuja, ja olemme asiantuntijoita näissä asioissa.

Asiakkaat ovat myös kertoneet palautteissaan, että "Tämä on paras asia, mitä minulle on tapahtunut vuosiin" ja että "Pelastitte henkeni". Helsingin talous- ja velkaneuvonnassa autetaan vuosittain 2 500:ttä asiakasta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja