Puolassa teurastettua lihaa on päätynyt Suomeen – saastunutta naudanlihaa tuotiin laittomasti noin 250 kiloa

2:44
Näin puolalaisessa teurastamossa kohdeltiin sairaita nautoja.

Suomeen on tuotu noin 250 kiloa Puolassa laittomasti teurastettua lihaa, kertoo Ruokavirasto. Liha vedetään pois markkinoilta, kunhan selviää, missä sitä on.

Ruokavirasto selvittää nyt, onko mahdollisesti sairaista naudoista peräisin olevaa lihaa päätynyt myyntiin Suomessa vai onko se vielä varastossa. Tässä vaiheessa on vielä epäselvää, mihin päin Suomea tai millaiselle toimijalle lihaa on myyty.

– Meillä on kaikkiaan satoja yrityksiä, jotka ylipäänsä tuovat lihaa muista EU-maista, kertoo Leena Räsänen, Ruokaviraston elintarviketurvallisuusosaston johtaja.

Joukossa on niin elintarviketeollisuuden ja kaupan yrityksiä kuin ravintoloitakin. Räsäsen mukaan kaikille EU-maista lihaa tuoville suomalaisille yrityksille on lähetetty Ruokavirastosta kysely laittoman lihan jäljittämiseksi. Myös tuontiyrityksiä valvoviin kuntien elintarvikeviranomaisiin on otettu yhteyttä.

Puolan ja Suomen viranomaisten valvontatietojen mukaan rikollisesti toimineesta teurastamosta ei ole tuotu naudanlihaa Suomeen. Sen sijaan lihaa on tullut lihanleikkaamosta, jonne sitä on myyty teurastamolta.

Kaikki lihaerät jäljitetään

Ruokaviraston mukaan mahdollista on sekin, että laittomasti teurastettua ja muualle Eurooppaan vietyä lihaa on päätynyt Suomeen. Teurastamosta on välitetty naudanlihaa puolalaiseen lihanleikkaamoon, josta on viety lihatuotteita yhdeksään EU-maahan. Viranomaiset jäljittävät nyt sitä, mihin liha on päätynyt.

– EU-komissio on velvoittanut Puolan jäljittämään kaikki lihaerät, Räsänen kertoo.

Ruokavirasto tiedotti keskiviikkona, että Puolan viranomaisten mukaan rikollisen teurastamon kaikki toiminta on lopetettu.

Puolan viranomaiset vahvistivat hiljattain, että Mazovian alueella toimivan teurastamon epäillään myyneen eteenpäin sairaiden nautojen lihaa. Alue sijaitsee noin sata kilometriä Puolan pääkaupungista Varsovasta koilliseen.

Laittomasta toiminnasta epäillyt henkilöt ovat poliisin tutkittavina. Teurastamosta löytyneet sairaat eläimet on lopetettu.

"Toivottavasti yksittäistapaus"

Räsäsen mukaan vielä ei tiedetä, miten pitkään teurastamolla on teurastettu sairaita nautoja. Epäselvää on sekin, miten suuria määriä laittomasti teurastettua lihaa on kaikkiaan päätynyt teurastamolta eteenpäin.

Tässä vaiheessa rikoksesta epäillään yhtä puolalaista teurastamoa, josta lihaa on viety tiettävästi yhteen lihanleikkaamoon. Puolan viranomaiset ovat kuitenkin päättäneet tutkia kaikki maan teurastamot yhdessä poliisin kanssa.

– Tämä on toivottavasti yksittäistapaus. Sen perusteella ei voi leimata kaikkia ulkomaisia lihatuotteita, vaan lihaa lähtökohtaisesti uskaltaa syödä, Räsänen sanoo.

Uutista päivitetty 18.29.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja