Puolassa juhlitaan100-vuotiasta itsenäisyyttä – juhlia varjostaa äärioikeiston marssit

Puolassa vietetään tänään itsenäistymisen 100-vuotispäivää. Juhlallisuuksia varjostavat äärioikeiston aikeet marssia Varsovassa kaupunginjohtajan kiellosta huolimatta.

Puolan presidentti ja pääministeri ilmoittivat kiellon jälkeen, että kaupungissa järjestetään kaikille kansalaisille tarkoitettu yhteinen marssi päivän kunniaksi. Äärioikeistoryhmät veivät kuitenkin oman marssikieltonsa oikeuteen ja voittivat. Ryhmät sanovat aikovansa marssia samaa reittiä virallisen marssin kanssa.

Puolan juhlallisuuksiin ei ole odotettavissa ulkomaisia arvovieraita. Puolan entinen pääministeri, nykyinen Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk aikoo kuitenkin saapua paikalle.

Tusk torjui kutsun osallistua Pariisissa sunnuntaina ensimmäisen maailmansodan muistotilaisuuteen.

– En halua sellaista vaikutelmaa, että Puola on täysin yksin, Tusk sanoi. Hänen on veikkailtu saattavan pyrkiä Puolan presidentiksi 2020.

Puola on joutunut EU:ssa yhä enemmän eristyksiin sen jälkeen kun Laki ja oikeus -puolue (PiS) vuonna 2015 nousi valtaan. Ulkomaisten arvovieraiden poissaolon syynä ei pidetäkään pelkästään samaan aikaan osuvia Pariisin tilaisuuksia.

Lue myös:

    Uusimmat