Mainos

Puolassa äänestetään presidentinvaaleissa

Puolan nykyisen presidentin Bronislaw Komorowskin ennustetaan joutuvan tänään tiukille, kun puolalaiset äänestävät presidentinvaalien toisella kierroksella.  

Vastaehdokas Andrzej Duda voitti Komorowskin ensimmäisellä kierroksella niukasti.  

Konservatiiveja edustava Duda oli hienoisessa johdossa esimerkiksi toissa päivänä julkaistussa kyselyssä. Ero keskustalaiseen Komorowskiin on kyselyissä ollut kuitenkin niin pieni, että voittajaa on mahdoton niiden perusteella ennustaa.  

62-vuotias Komorowski on toiminut presidenttinä vuodesta 2010, ja moni toivoo muutosta.  

– Nykyisellä presidentillä on ollut viisi vuotta aikaa todistaa kykynsä, ja nyt haluan jotain uutta, pohti 22-vuotias opiskelija Dominika Gaszcz vaalien alla.  

Komorowskin vastaehdokas Duda on 43-vuotias lakimies ja europarlamentaarikko. Hän on kosiskelut äänestäjiä muun muassa lupaamalla parempia sosiaalitukia. Hän lupaa myös laskea eläkeikää ja höllentää verotusta, jos voittaa.  

Kaikkia Dudan lupaukset eivät täysin vakuuta.  

– Ihmettelen vain, mistä saat rahat, kyseli Malgorzata Dorota Slizankiewicz Facebookissa Dudan vaalisivulla.  

Puolassa pääministeri johtaa hallitusta, mutta presidentti on muun muassa armeijan ylipäällikkö. Hänellä on valtaa myös ulkopolitiikassa ja lainsäädännössä.  

Tänä vuonna myös parlamenttivaalit

Puolassa järjestetään tänä vuonna myös parlamenttivaalit, ja presidentinvaalin odotetaan antavan osviittaa myös niiden tuloksesta.  
Komorowskin puolue on ollut vallassa vuodesta 2007.

Maan talous on tänä aikana jatkanut suotuisaa kehitystä. Talouden ennustetaan kasvavan tänä vuonna 3,5 prosenttia. Työttömyys on kuitenkin pysytellyt korkeana. Puolan työttömyysaste on yli 11 prosenttia.  

Andrzej Duda edustaa oppositiossa olevaa Laki ja oikeus -puoluetta, jonka johtaja on entinen pääministeri Jaroslaw Kaczynski. Kaczynskin kaksoisveli Lech oli aikoinaan Puolan presidentti, kunnes kuoli Venäjällä lentoturmassa vuonna 2010.

Dudan mielestä Puolan pitäisi puolustaa omia etujaan muun muassa EU:n ilmastopolitiikan linjauksissa.

– Teollisuutemme perustuu hiileen. Meidän on suojeltava arvojamme.  

Duda haluaa toimia myös sen puolesta, että Puolaan sijoitettaisiin Naton tukikohtia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.