Mainos

Puolangalla erikoinen tilanne: Lunta olisi kinoskaupalla, mutta kaikkia latuja ei voida avata

0:49

Kainuussa on koettu tänä talvena erikoinen tilanne: lunta on tullut kinoskaupalla, mutta kaikkia latuja ei ole voitu avata.

Syynä on se, että valoja ei ole uskallettu sytyttää tykkylumen mahdollisesti aiheuttamien vaaratilanteiden pelossa.

Pahin tilanne on jo ohi ja monet laduista on jo saatu käyttöön, mutta ainakaan Puolangan Paljakassa Metlan esilumenladun valot eivät ole vielä käytössä. Paljakan vaara sijaitsee Hyrynsalmen ja Puolangan kuntien rajalla. Alueen metsä on pääasiassa vanhaa kuusimetsää, ja kuusiin kertyy talvella runsaasti tykkylunta.

– Metlassa on kaatunut ensilumenladulle niin paljon puita ja puita on siellä edelleen niin vaarallisen näköisesti kallellaan sähkölinjojen lähellä, että päätettiin odottaa metsän puhdistumista ennen ladun kunnostamista, Puolangan kirkonkylän lämpölaitoksenhoitaja Hannu Tervonen kertoo.

Myös Puolangan kunta on muistuttanut tiedotteessaan, että vaikka tykkytilanne alkaa olla normalisoitumassa, metsässä ja erityisesti vaaramaisemissa kannattaa liikkua varovaisesti, koska tykkyä voi olla puissa edelleen.

Tilanne on ollut alkuvuoden aikana Kainuun seudulla muutenkin poikkeuksellinen, sillä puissa on tykkylunta, mutta maat ovat sulat. Metsäasiantuntija Nina De Gritz Pohjois-Karjalasta Juuasta kuvaili puolessa välissä tammikuuta, että metsäkonekuskit olivat havainneet lukuisia vaaratilanteita.

– Puut ovat kaatuneet työskenneltäessä täysin arvaamattomiin suuntiin, kun latvassa on painoa ja roudaton maa ei sido juuria, De Gritz sanoi. 

2:05

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.