Mainos

Puolan uusi medialaki voi maksaa sille äänioikeuden EU:ssa

Puola on vaarassa menettää äänioikeutensa EU:n toimielimissä uuden medialakinsa takia, varoittaa EU-komissaari Günther Oettinger.

Digitaalitaloudesta ja -yhteiskunnasta vastaava Oettinger sanoo Frankfurter Allgemeine Zeitungin haastattelussa, että komissio valmistelee toimia, koska Puolan uusi medialaki on yhteisten eurooppalaisten arvojen vastainen.  

Puolan uusi oikeistohallitus määräsi vuodenvaihteessa valtion omistamat tiedotusvälineet valtion hallintaan. Uusi laki antaa hallitukselle oikeuden nimittää tiedotusvälineiden johtoporras. Myös nykyiset hallintoneuvostojen jäsenet erotetaan uuden lain mukaan välittömästi. EU ja kansainväliset journalistijärjestöt ovat tuominneet Puolan uuden lainsäädännön ja katsovat sen olevan sananvapauden vastainen.  

Lehden mukaan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker on päättänyt, että Puolan kysymys otetaan komission seuraavan kokouksen asialistalle. Kokous pidetään joulutauon jälkeen 13. tammikuuta.  

EU voi pidättää jäsenvaltion oikeudet väliaikaisesti

EU:n perussopimuksen mukaan jäsenmaata vastaan voidaan käyttää sanktiomenettelyä, jos jokin jäsenmaa vakavasti ja jatkuvasti rikkoo unionin perusperiaatteita, kuten kansanvallan, oikeusvaltion ja ihmisoikeuksien kunnioitusta. Silloin Eurooppa-neuvosto eli EU-maiden huippukokous voi määräenemmistöllä päättää väliaikaisesti pidättää jäsenvaltiolle kuuluvat oikeudet, kuten valtion edustajan äänioikeuden neuvostossa. 

Jäsenyysvelvoitteet kuitenkin säilyvät, joten rangaistustoimien kohteeksi joutuneen maan on edelleen noudatettava EU-oikeutta ja pantava toimeen EU-lainsäädäntöä.  
Oettinger sanoo aikovansa esittää, että toimia Puolaa vastaan aletaan valmistella.  

– Julkisen television tai radion johtajaa ei voi erottaa ilman perusteita. Se olisi mielivaltaista, Oettinger sanoo haastattelussa.  

Oettingerin mukaan on varmistettava, että julkisen palvelun tiedotusvälineet voivat toteuttaa tehtävänsä informoida kansalaisia.  

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja