Mainos

Puolan parlamentin alahuone siunasi kiistellyn lain – antaa hallitukselle valtaa nimittää tuomareita

Puolan parlamentin alahuone on hyväksynyt kiistellyn lain korkeimman oikeuden uudistamisesta. Laki antaa oikeusministerille oikeuden valita tuomareita korkeimpaan oikeuteen.

Laki hyväksyttiin äänin 235-192. 23 parlamentaarikkoa pidättäytyi äänestämästä.

Euroopan unionin komissio uhkasi Puolaa eilen seurauksilla, koska sen mukaan Puolan oikeuslaitoksen riippumattomuus uhkaa vaarantua. Esillä on ollut artikla 7:n käynnistäminen, mikä voisi viedä maalta äänioikeuden EU-kokouksissa.

Laki ja oikeus -puolue käynnisti uudistukset voitettuaan parlamenttivaalit vuonna 2015. Viime viikolla Puolan senaatissa hyväksyttiin kaksi esitystä, joista yksi sallii Laki ja oikeus -puolueen hallitseman parlamentin valita jäsenet neuvostoon, joka valvoo tuomioistuimien itsenäisyyttä. Toinen antaa oikeusministerille oikeuden nimetä tuomareita puolalaisiin oikeusistuimiin.

Puolue on perustellut muutoksia oikeusjärjestelmän tehokkuuden lisäämisellä ja korruption vastaisella taistelulla.

Presidentin käsissä

Parlamentin alahuoneen torstaina hyväksymä esitys vaatii vielä läpimenon senaatissa, joka sekin on Laki ja oikeus -puolueen hallinnassa. Lisäksi esitys tarvitsee presidentti Andrzej Dudan allekirjoituksen.

Duda ilmoitti torstaina kieltäytyneensä tapaamasta Eurooppa-neuvoston puheenjohtajaa Donald Tuskia, joka oli ilmaissut huolensa tilanteesta.

Politiikan tutkija Stanislaw Mocek Puolan tiedeakatemiasta katsoo, että laki alistaa oikeuslaitoksen poliittiselle vallankäytölle.

– Tämä luo tietä epädemokraattiselle järjestelmälle Puolassa, hän arvioi.

– Tilanne on hyvin vakava ja voi riistäytyä käsistä. Laki ja oikeus -puolue ei osoita halua kompromissiin, ja oppositio on liian heikko.

Hänen mukaansa nyt odotetaan, käyttääkö presidentti Duda veto-oikeuttaan.

1:48

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja