Puolan huomisista presidentinvaaleista tulossa tiukka kisa – presidentti kampanjoinut jopa rokotevastaisuudella

Puola äänestää viikonloppuna presidentinvaalissa, konservatiivisen valtapuolueen asema vaakalaudalla 2:07
MTV Uutiset aiemmin: Puolan presidentinvaalit näyttävät etenevän toiselle kierrokselle.

Puolassa järjestetään huomenna presidentinvaalien kakkoskierros. Istuva presidentti, konservatiivista Laki ja oikeus -puolue (PiS) edustava Andrzej Duda ja liberaali Vasovan oppositiopormestari Rafał Trzaskowski ovat olleet viime viikkojen mielipidemittauksissa lähes tasoissa.

Tiukan tilanteen vuoksi molemmat ehdokkaat ovat pyrkineet keräämään äänestäjiä oman kannattajakuntansa ulkopuolelta. Duda on herättänyt huomiota kampanjoimalla esimerkiksi rokotevastaisuudella, jolla hänen uskotaan haluavan houkutella erityisesti äärioikeistolaisia äänestäjiä.

Jos opposition ehdokas voittaa, kyseessä olisi ensimmäinen kerta sitten vuoden 2015, kun PiS häviää Puolan vaalit.

Duda asettui koronarokotetta vastaan

Duda on hyökännyt kampanjassaan seksuaalivähemmistöjä vastaan ja viimeisimpänä myös vastustanut koronarokotetta.

– En tue pakollisia rokotuksia. Koronarokotteen ottamisen tulisi olla henkilökohtaista, ei pakollista, Duda kommentoi.

Opposition kritisoidessa lausuntoa rokotevastaiseksi Duda pyrki myöhemmin täsmentämään, että ei ole esimerkiksi polio- ja tuberkuloosirokotteita vastaan.

Duda on kampanjansa aikana julistanut, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien edistäminen on "ideologia", joka on tuhoisampi kuin kommunismi. Dudan on puheillaan katsottu tavoittelevan äänestäjiä erityisesti äärioikealta ja Puolan uskonnollisista piireistä.

Äärioikeiston presidenttiehdokas Krzysztof Bosak keräsi presidenttivaalien ensimmäisellä kierroksella 1,3 miljoonaa ääntä, ja hänen äänestäjiensä äänillä voi olla kakkoskierroksella iso merkitys, arvioi verkkolehti Politico.

Lue myös:

    Uusimmat