Järjestö: Valko-Venäjä yrittää pakottaa rajalla olevia väkivaltaan Puolan viranomaisia vastaan

Valko-Venäjän viranomaiset yrittävät houkutella ihmisiä jäämään Puolan vastaiselle rajalle levittämällä valheellisia väitteitä, että nämä pääsisivät pian Puolaan tai Saksaan, kertoo Puolan ja Valko-Venäjän tilannetta rajalla tarkkaileva puolalaisjärjestö Grupa Granica.

Järjestön mukaan kyseessä on Valko-Venäjän tiedusteluviranomaisten organisoima disinformaatiokampanja. Järjestön mukaan se on saanut myös yhä enemmän tietoja siitä, että viranomaiset yrittävät pakottaa rajalla olevia myös provokaatioihin ja väkivaltaan Puolan rajaviranomaisia vastaan.

Järjestön mukaan Valko-Venäjän viranomaiset voivat yrittää kärjistää lähipäivinä tilannetta entisestään kostoksi siitä, että EU aikoo laajentaa Valko-Venäjän vastaisia pakotteita maanantaina.

– On erittäin todennäköistä, että Valko-Venäjä yrittää pitkittää kriisin ratkaisua ainakin joulukuuhun, jolloin Valko-Venäjän ja Venäjän välille on suunniteltu tapaaminen, järjestö sanoo tiedotteessaan.

"He ovat Lukashenkan panttivankeja"

Ryhmän mukaan rajalla olevat ovat kieltäytyneet osallistumasta väkivaltaisuuksiin.

– Sen varalta, että väkivalta eskaloituu edelleen Puolan ja Valko-Venäjän rajalla, muistutamme, että siirtolaiset eivät ole aggression aiheuttajia vaan (Valko-Venäjän presidentti) Aljaksandr Lukashenkan panttivankeja, järjestö kirjoittaa tiedotteessaan.

Järjestö vaatii myös eräänlaisen "humanitaarisen käytävän luomista", jonka avulla voitaisiin toimittaa apua rajalla oleville. Grupa Granican mukaan se on mahdollisesti ainoa keino ehkäistä tilanteen eskaloitumista. Järjestö ei avannut tiedotteessaan tarkemmin, miten avun perille saanti Valko-Venäjän puolelle käytännössä varmistettaisiin.

Lue myös:

    Uusimmat