Punkin levittämä aivokuume voi tarttua minuutissa: Näin ehkäiset taudin parhaiten!

Punkit ja niiden aiheuttamat terveyshaitat ovat olleet esillä jo pitkään – eikä syyttä. Punkki voi tartuttaa puutiaisaivokuumeen ihmiseen vain minuutissa, eikä sairauteen ole vielä keksitty lääkehoitoa.

Puutiaisaivokuumeen tarttumista voi kuitenkin ehkäistä punkkirokotteella. Rokote suojaa ottajaansa virustartunnalta, mutta toiselta punkeista tarttuvalta taudilta, borrelialta, rokote ei kuitenkaan suojaa.

Saaristolääkäreiden vastaava lääkäri Janne Castrén kertoo, että jokaisen tulisikin miettiä tarkoin, onko punkkirokotteelle tarvetta.

– Eniten puutiaisaivokuumetta esiintyy Suomessa vesistöalueilla, kuten saaristossa tai Ahvenanmaalla. Ulkomailla eniten tautia levittäviä punkkeja on ainakin Virossa ja Keski-Euroopassa. Jos siis matkustelee kyseisillä alueilla tai liikkuu muutoin paljon luonnossa, kannattaa rokote ottaa, Castrén kertoo.

Hyvin siedetty rokote

Punkkirokotteen voi ottaa periaatteessa koska tahansa. Tehokkaimman suojan saa kuitenkin ottamalla ensimmäisen pistoksen lämpötilan ollessa vielä nollan tuntumassa, jolloin punkit eivät vielä liikehdi.

Erityisen tärkeää on muistaa, että yksi pistos ei riitä suojaamaan puutiaisaivokuumeelta. Rokotetta tulee tehostaa kaksi kertaa ensimmäisen kerran jälkeen.

– Ensimmäisen ja toisen pistoksen voi ottaa noin 2–4 viikon päässä toisistaan. Viimeinen tehoste voidaan ottaa noin puoli vuotta myöhemmin, Castrén sanoo.

Haittavaikutuksia rokotteelle on ilmennyt hyvin vähän. Minkä tahansa rokotteen oton jälkeen voi ilmetä lihaskipua, mutta Castrén kertoo rokotteen olevan hyvin siedetty. Rokote on turvallinen myös pienille lapsille: Ensimmäisen rokotteen voi ottaa jo yksivuotiaalle.

Hintahaitari noin 50–70 euroa

Punkkirokotteeseen tarvitaan lääkärin kirjoittama reseptimääräys. Tämän jälkeen rokotteen voi käydä hakemassa apteekista, mutta se pitää käydä vielä pistättämässä terveyskeskuksessa. Rokotteita saa myös useilta lääkäriasemilta.

– Yhden rokotteen hinta vaihtelee 50–70 euron välillä. Rokoteannos maksaa apteekissa noin 40 euroa, mutta pitää myös huomioida kulut, joita tulee kun rokote käydään laitattamassa, Castrén kertoo.

Rokotteen voi myös käydä ottamassa Uudellamaalla, Länsi-Uusimaalla ja Varsinais-Suomessa kiertävässä punkkibussissa. Bussi kiertää alueita touko-kesäkuun ajan.

MTV3/Paula Koski

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja