Mainos

Punaiset Khmerit lähempänä oikeudenkäyntiä

Punaisten khmerien johtohenkilöiden saaminen oikeuden eteen on siirtynyt Kamputseassa jälleen askeleen lähemmäs. Maan perustuslakituomioistuin on hyväksynyt lakiesityksen, joka mahdollistaa asiaa käsittelevän tuomioistuimen perustamisen.

Kuningas Norodom Sihaunokin on vielä hyväksyttävä laki ennen sen voimaantuloa. Lakiesitys on jo läpäissyt Kamputsean parlamentin molempien kamarien käsittelyt.

Kamputsea ja YK pääsivät huhtikuun lopussa alustavaan sopuun yhteisten tuomioistuimien perustamisesta. Sopimusta edelsi kuukausia kestänyt kädenvääntö siitä, kuka valvoo tuomioistuinten toimintaa. Kamputsea on halunnut valvoa tuomioistuimia yksinään, kun taas YK on korostanut, että ainoastaan kansainvälinen valvonta voi taata tasapuoliset oikeudenkäynnit.

YK ilmoitti viime kuussa käyneensä lakiesityksen tekstin läpi, ja löytäneensä siitä joitakin "ristiriitaisuuksia". Kamputsean diplomaattilähteiden mukaan ne ovat kuitenkin helposti sovittavissa. Oikeudenkäyntien alkamisesta tai siitä, kuinka moni punaisten khmerien johtajista joutuu oikeuden eteen, ei vielä ole sovittu mitään. Punaisia khmerejä syytetään liki kahden miljoonan ihmisen tappamisesta maassa vuosina 1975-79.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.