Mainos

Puliukosta työttömien auttajaksi: "Olisinpa tajunnut, että elämässä on muutakin kuin menneisyys"

1:51

Helsingin Myllypurossa on viisisataa työtöntä, jotka voivat halutessaan kehittää asuinympäristöstään yhteisöllisempää ja lisätä samalla mahdollisuuksiaan päästä töihin. Mukana on myös 30-vuotta sitten viinan jättänyt "entinen puliukko".

Myllypurossa ikänsä asunut alueen aktiivi ja monenlaista vapaaehtoistyötä tekevä Kari Nykänen on itse kokenut pitkäaikaistyöttömyyden ja alkoholismin. 

– Olen entinen puliukko, joka on selvinnyt 30-vuoden takaisesta rypemisestä. Olen viettänyt jo 30 vuotta raittiina. Piti nöyrtyä. En ole uskoon tullut vaan uskon itseeni ja siihen, etten tarvitse mitään liottimia. Olen aikoinani vetänyt kurkusta alas kaikkea mahdollista. Ainoastaan kenkälankki on jäänyt kokeilematta. 

– Toivon, että olisin tajunnut aikaisemmin, että elämässä on muutakin kuin vain menneisyys ja että elämään kuuluu myös luopuminen. Teen nykyisin päihdetyötä ja autan pitkäaikaistyöttömiä koko Itä-Helsingissä. Sanonkin heille, että kaikki asiat on ratkaistavissa. Pitää vain haluta ja, jos ei itse pysty niitä ratkaisemaan, sitten pitää hakea apua, kannustaa Nykänen.

Pitää toteuttaa haaveet

Nykänen on erityisen huolissaan alle 30-vuotiaista työttömistä, joita hän näkee usein kulkevan kaljakassit kädessä.

– Nuorille tarvitaan töihin menoon porkkana, mutta en vaan tiedä, mikä se on. On huolestuttavaa, että nuorilla janojuomana on olut. Ehkä raha voisi olla porkkana nuorille, sillä heitä ei saa vapaaehtoistöihin. Toista oli 1960-luvulla. Nyt ollaan piittaamattomia kaikesta. Nuoria pitäisi kasvattaa tiukemmin.

– Nyt tarvitaan työtä, työtä, työtä. Ihmisille pitäisi saada enemmän sitä työtä, mitä ne rakastaa tehdä. Työttömyys on tekemällä tehtyä Suomessa. Syy tähän on se, että rahan tulo halutaan maksimoida. Pyrin ohjaamaan ihmisiä terveelliseen elämäntapaan ja sitä kautta töihin. Pitää vaan herätä ja toteuttaa haaveet, yllyttää Nykänen.

Kaikki halutaan mukaan

TYÖSTE-hanke järjesti tänään ensimmäisen työpajan, jossa työttömät ja ikäihmiset ideoivat yhdessä Myllypuron palveluntuottajien ja toimijoiden kanssa unelmiensa Myllypuroa vuonna 2025.

Hankevastaavan Elisa Mäkisen mukaan pyrkimyksenä on, että mahdollisimman moni myllypurolainen pitkäaikaistyötön ja ikäihminen tulisi mukaan.

– Kaksivuotisen hankkeen tavoitteena luoda alueelle pysyvää toimintaa, joka jää projektin jälkeenkin. Asukkailla on tilaisuus luoda mielekästä toimintaa alueelle, hehkuttaa Mäkinen.

Mäkisen mukaan työllistymismahdollisuuksia lisäävää hanketta on kehitelty jo pari vuotta

– Tässä työtä vailla olevat ja ikäihmiset ovat itse hankkeen kehittäjiä. He itse ideoivat, suunnittelevat ja toteuttavat erilaisia itseään kiinnostavia, toimintakykyä ja hyvinvointia edistäviä toimintoja, esimerkiksi vapaaehtoistoimintaa, tapahtumia ja tempauksia. Kyseessä on pilottiprojekti, jota tullaan mallintamaan eri puolille Suomea, kertoo Mäkinen.

Koulusta ja verkostoitumista

Toiminnan taustalla on TYÖSTE-hanke (Työelämän ulkopuolella olevien työllistymisvalmiuksien ja työllistymisedellytysten edistäminen siltaustoiminnan avulla).

– Tutkimusten mukaan työtä vailla olevat kaipaavat mielekästä tekemistä, jolla on merkitystä. Yksi tavoitteista on, että nuoret ja yli 50-vuotiaat pitkäaikaistyöttömät hankkivat valmiuksia työelämään. Ehkä osa innostuu kouluttamaan itseään ja mahdollisesti tässä syntyy jopa uusia työpaikkoja alueelle, visioi Mäkinen.

Tänään myllypurolaisia oli tuvan täydeltä ideoimassa yhdessä, millainen unelmien Myllypuro on kymmenen vuoden kuluttua, kun hanke on tehnyt tehtävänsä. 

Pitkäaikaistyöttömyyden kokenut Markku Hyvönen toivoo, että asukkaat lähtevät innolla mukaan.

– Kyllä minä uskon tähän. Niin hyvä yhteishenki täällä ja jokaiselle on tahto parempaan suuntaan, vaikka täällä on työttömiä ja eläkeläisiä, toteaa Hyvönen.

Uudenlaisen toimintatavan kehittämisessä ovat mukana Metropolia Ammattikorkeakoulu, Herttoniemen seurakunta, Itä-Helsingin lähimmäistyö Hely ry ja Digital Living International Oy. Kumppanina on myös Myllypuro-Seura ry.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.