Mainos

Pula päiväkotipaikoista ratkaistiin luovasti Kouvolassa: Esikoululaiset opiskelevat bussissa – "Lapset ovat innoissaan"

Kouvolan kaupungin Puistolan ja Käpylän päiväkotien esikoululaiset aloittivat oppimispolkunsa jo valmiiksi edelläkävijöinä. Yhteensä 20 lasta kipusi uutukaisen päiväkotibussin kyytiin oman tutun päiväkodin pihasta. 

Matkaa heidän kanssaan on taittanut neljä aikuista, joista yksi myös kuljettaa ajoneuvoa. Bussissa on mahdollista aterioida, mutta esikoululaiset vierailevat myös kouluruokalassa, jotta ruoan ottaminen linjastosta tulee tutuksi. Päivää ei muutoinkaan vietetä linja-auton huomassa, vaan täyden palvelun bussipäiväkoti toimii esikoulupäivän tukikohtana.

– Lapset ovat innoissaan, sekä luonnosta että autosta, naurahtaa Kouvolan varhaiskasvatuksen palvelupäällikkö Helena Kuusisto.

Kokeilua on jatkunut vasta pari viikkoa, mutta tulokset vaikuttavat lupaavilta. Oppiminen toteutuu yhdessä havainnoiden, pohtien ja ratkaisten. Kokonaistoimintamallia ryhmässä ja uutena muotona haetaan vielä, mutta henkilökunta on erittäin sitoutunutta ja motivoitunutta.

"Luontosuhde on lapselle tärkeä"

Muutama vuosi sitten Kouvolassa aloitettiin metsäeskariryhmä, jonka johtavana ajatuksena on, että lapset ovat pääosan ajasta poissa sisätiloista. Ulkoilmaesikoulu on saanut kaupungissa mainion vastaanoton. Uusi päiväkotibussi tukee luontokasvatuksen ja ulkoilmapäiväkodin ideaa.

Kouvolassa nähdäänkin, että luonto tarjoaa virikkeellisen ympäristön kehityksen tukemiseen ja samalla lapsi oppii arvostamaan sekä tuntemaan omaa kaupunkiaan.

– Ympäristökasvatus, kestävä kehitys ja luonto-opetus ovat jo pitkään olleet vahvasti läsnä opetuksessamme. Luontosuhde on lapselle tärkeä. Päiväkotipaikoista oli myös Kouvolassa pulaa ja toisinaan lapset saattoivat joutua sijoittumaan tiloihin, joita ei oltu heille suunniteltu, kertoo palvelupäällikkö Kuusisto.

Monien mahdollisuuksien bussi

Päiväkotibussiin oli mahdollisuus tutustua Varhaiskasvattajapäivillä.

– Päättäjiltä löytyi innostusta, joten asiassa edettiin, Helena Kuusisto kertaa.

Kouvolan varhaiskasvatus näkee bussin tarjoamat mahdollisuudet moninaisina. Edullisestakin ratkaisusta huolimatta kulujen karsimisesta ei kuitenkaan ole kyse, vaan paremmasta palvelusta ja resurssien kohdistamisesta oikeille sijoilleen. Päiväkotibussi mahdollistaa esikouluopetuksen myös päiväkoteihin, joihin ryhmä ei muuten mahtuisi.

Liikkuvan päiväkodin on mahdollista siirtyä sinne, jossa sitä eniten tarvitaan. Vuosien aikana varhaiskasvatuksen tarve vaihtelee alueellisesti. Pyörät voivat tulevassa pyöriä myös taajamiin, johon kaikki palvelut eivät muutoin yltäisi. Lisäksi, ajoneuvoa voidaan hyödyntää esimerkiksi päiväkotirakennusten peruskorjausten yhteydessä.

Päiväkotibussi on suunniteltu lasten ehdoilla ja tarjoaa ainulaatuisen oppimisympäristön.

Kouvolan päiväkotibussi on lajissaan ensimmäinen Suomessa. Alkujaan tanskalainen idea on muissa Pohjoismaissa jo laajalti käytössä. Tutkimukset osoittavat, että lasten oppimisvalmiudet ja sosiaaliset taidot kehittyvät päiväkotibussissa erityisen hyvin.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.