Mainos

Puhemies liehuvana liekinheittimenä

Eduskunnan puhemies Riitta Uosukainen (kok.) esiintyy tänään julkistetussa kirjassaan Liehuva liekinvarsi kuin liehuva liekinheitin, joka ei säästä kärventymiseltä sen paremmin itseään kuin muitakaan. Kirjeiden muotoon laadittu teos sisältää arvioita muista poliitikoista ja paljastuksia kirjoittajan sänkykamarista tavalla, jota ainakaan politiikan huippunimiltä ei ole totuttu odottamaan.

Kirjansa esittelyssä puhemies Uosukainen kirjoittaa, että teoksessa on mukana faktaa ja fiktiota, politiikkaa ja erotiikkaa, tiedettä ja taidetta, rakkautta, runoa ja rukousta, syntymää ja kuolemaa. Kovinta tekstiä Uosukainen pudottaa itsestään ja poliittisista vastustajistaan. Vastustajia löytyy niin keskustasta kuin omasta puolueesta kokoomuksestakin.

Uosukaista on jäänyt kalvamaan aika ministerinä Esko Ahon (kesk.) hallituksessa ja varsinkin tuon hallituksen toinen opetusministeri, Tytti Isohookana-Asunmaa (kesk.).

Kirjeessään kansanedustaja Aino Suholalle (kesk.) puhemies Uosukainen antaa myrkkymaljan vuotaa yli:
-Tiedän olevani yksiöisellä jäällä, kun kirjoitan seuraavan: Kokemani poliittisen pahuuden listalla ovat tässä järjestyksessä Paavo Väyrynen, Tytti Isohookana-Asunmaa ja Mauri Pekkarinen.

EU-jarrutuskeskustelussa syksyllä 1994 Uosukaisen kanssa yhteen ottanut Väyrynen saa kirjassa valehtelijan leiman. Pekkarinen taas on "häikäilemätön kotiinpäinvetäjä ja iltalypsäjä" sekä Ahon likaisten töiden tekijä.

"Enkä minäkään häntä lempeästi mulkoillut"

Toiseksi suurin paha, Tytti Isohookana-Asunmaa on puhemiehen mielestä juonitteleva kalkkarokäärme:
-Miten paljon enemmän olisimme saaneet aikaan, jollei hänen vallanhalunsa olisi ollut niin pohjaton. Jos katse voisi tappaa, olisin jo vanha vainaja, enkä minäkään häntä lempeästi mulkoillut. Kammottavinta oli hänen ja hänen verkostonsa käytös nimitysasioissa, Uosukainen kirjoittaa "rouva I.-A:sta".

Uosukainen ei säästä omiaankaan. Opetusministeri Olli-Pekka Heinonen (kok.) saa kuulla, että "löit märällä rievulla minua vasten kasvoja", kun Heinonen ministeriksi tultuaan ilmoitti kannattavansa pakkoruotsia, jota Uosukainen hänen edeltäjänään yritti poistaa kouluista.

Uosukaisen teos kertoo jälleen kerran vanhan totuuden, että kansanedustajan pahin vastustaja on saman vaalipiirin kansanedustaja samasta puolueesta. Kymen vaalipiiristä niin ikään valittu oikeusministeri Kari Häkämies (kok.) on Uosukaisen silmissä Kalevalan "märkähattu karjapaimen", joka levittää hänestä huhuja ja ilkeyksiä.

"Olen ollut rintaa, reittä ja revää"

Riitta Uosukainen paljastaa myös itsensä arvostelulle niin avoimesti kuin ihminen vain voi. Hän kertoo kirjeessään aviomiehelleen Toivo Uosukaiselle heidän suhteestaan ja rakastelemisestaan 35 aviovuoden aikana. Vesisängyn autuutta hän ylistää kuvailemalla "sitä naimisen loisketta".
-Niin, nuorena. Meillä on ollut ihana elämä. Olemme naineet paljon, kerta kerralta olen ollut rintaa, reittä ja revää koko nainen, Uosukainen hehkuttaa.

Hän kirjoittaa avioliittonsa intiimeistä asioista tietoisena, että teksti ärsyttää. Hän sai jo närkästynyttä palautetta kerrottuaan tv-ohjelmassa, että eniten rentouttaa se, jos sängyssä sujuu.

WSOY:n julkaisemassa Liehuvassa liekinvarressa poliitikko-Uosukainen esiintyy kirjeiden joukkoon liitetyissä puheissa. Helvi Sipilä -luennossa Helsingin yliopistossa maaliskuussa 1994 eduskunnan puhemies Riitta Uosukainen arvioi, että "naisella on oltava poliitikkona tuhansia ääniä ja yrittäjänä monien miljoonien liikevaihto ennen kuin hänet otetaan todesta. Naisen on oltava lähes omnipotentti, kaikkivoipa ennen kuin hänelle suodaan tasavertainen asema".
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.